Сцена / екран / ефир

Гала-премиера на филма "Разследване" от Иглика Трифонова

Възможното и невъзможно човешко общуване

Гала-премиера на филма "Разследване" от Иглика Трифонова


◊ СЪБИТИЕТО

Гала-премиера на филма "Разследване" на Иглика Трифонова

На 29 ноември 2006 г. (сряда) от 20.00 часа
в кино “Арена” - Младост

Филмът тръгва по българските екрани от 1 декември 2006 г. (петък).


◊ СПЕЦИАЛНО

• Специално за премиерата в София ще пристигне и част от международния екип, участвал в заснемането на филма:
. холандската продуцентка Петра Худингс,
. германският продуцент Хелге Алберс,
. холандският разпространител Риикс де Хаадес,
. композиторът Хан Отен.

• Специален гост на премиерата ще бъде и актьорът Климент Денчев, за когото това е първа роля в български филм от 28 години насам. Някои от филмите, с които досега свързвахме Климбо с българското кино, бяха “Тайфуни с нежни имена”, “Басейнът, “Козият рог”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

. “Разследване” разказва историята на едно престъпление, в която криминалният сюжет е само рамка на психологическата драма в сблъсъка между двама души - следователката (Светлана Янчева) и обвинения в братоубийство (Красимир Доков). Разказът за хода на разследването и разкриването на убийството преминава през филтъра на основната тема - възможното и невъзможно човешко общуване. Сценарият е по истински случай от следователската практика на Бойко Рашков.

Най-новият филм на Иглика Трифонова е тематично продължение на документалния й филм “Разкази за убийства” (1993). „Разследване” е седмият филм на режисьорката и нейният втори игрален филм след “Писмо до Америка”. Оператор на 105-минутната лента е Рали Ралчев.

. В главните роли ще видим Светлана Янчева, Красимир Доков и Деян Донков. Поддържащите роли са поверени на Христо Гърбов, Таня Шахова, Емилия Радева, Петър Слабаков, Стоян Алексиев, Маргита Гошева и шестгодишната Никол Кръстева. Освен Климент Денчев, в „Разследване” има и още едно специално участие – на една от най-талантливите македонски актриси – Лабина Митевска, позната ни от номинирания за “Оскар” филм “Преди дъжда” (“Before the rain”). В епизодичните роли ще видим още Любомир Нейков, Атанас Атанасов, Пламен Димитров, Ани Пападопулу, Петър Антонов, Филип Аврамов и др.

. Новият игрален филм на Иглика Трифонова “Разследване” получи четири награди на Фестивала на българския игрален филм във Варна “Златната роза” 2006 - Специалната награда на журито, наградата на критиката, наградата за мъжка роля (Красимир Доков) и наградата за операторско майсторство (Рали Ралчев).
 
. В заснемането на “Разследване” участва екип от около 60 души. С част от тях Иглика Трифонова е работила и при снимките на първия си игрален филм “Писмо до Америка” - българската продуцентка Росица Вълканова (“Клас филм”), холандската продуцентка Петра Худингс (“Phanta Vision”), операторът Рали Ралчев, актьорите Светлана Янчева, Красимир Доков, Филип Аврамов,
Ани Пападопулу и Петър Антонов.

. Бюджетът на новата лента е близо 1 600 000 лева. Тя е заснета за 7 седмици в началото на 2005 г. Филмът е копродукция на България, Холандия и Германия с подкрепата на Националния филмов център, Холандския филмов фонд, холандската телевизия VPRO, Филмовия фонд „Берлин-Бранденбург” и Филмовия фонд „MDM” – Лайпциг. Негови продуценти са “Клас филм” и БНТ (България), “Phanta Vision”(Холандия) и “Flying Moon”(Германия).

. Цялата снимачна и осветителна техника е наета от Германия. Филмовото копие е обработено в лабораторията “Geyer” в Берлин, Германия. Постпродукцията на звука е на студио “Sound Palette” в Утрехт, Холандия. Разпространител за България е компания “Profilms”, а световен разпространител е германската компания “MDC-international”.
Автор: Мила Миленова
28.11.2006 г. 14:24
Посетено: 939
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3110-gala-premiera-na-filma-razsledvane-ot-iglika-trifonova