Сцена / екран / ефир

Змей

150 години български театър

Змей


◊ СЪБИТИЕТО

Драматично-куклен театър “Васил Друмев” - Шумен
представя

Йоана Буковска и Николай Урумов  

в спектакъла Змей
по П. Ю. Тодоров и Маргарит Минков

Сценична версия и постановка: Димитър Шарков

Сценография - Арх. Зарко Узунов
Костюмография - Мария Блажева
Музика - Стефан Вълдобрев
Пластика - Мила Искренова
Музикално оформление - Спас Спасов 
           
Участват  актьорите:   
Стефан Сотиров, Сия Драгоева, Кольо Стайков, Тихомир Иванов, Милен Димитров, Николай Скачков, Ангел Бончев, Васил Сумрачки, Любен Попов, Рада Спасова, Димитър Караиванов, Мария Шипочка, Ина Будева, Албена Начева, Мария Енева, Гергана Додева, Мария Григорова, Илиана Тимева, Ана Дюлгерова, Стефани Лечева.

• Представлението ще се играе на основна сцена на ДТ “Стоян Бъчваров” – Варна на 30 ноември 2006 г. (четвъртък) от 18.00 ч.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

 “…атрактивен, зрелищен, чувствен спектакъл!...”
 “…спектакъл, който спира дъха на зрителя…”
 “…изключителна актьорска игра …в един необичаен спектакъл-фентъзи…”


Това са само част от многобройните и вълнуващи отзиви на публика и специалисти за спектакъла “Змей”, осъществен от екипа на Шуменския театър.

В постановката блестящо си партнират гост-актьорите Йоана Буковска и Николай Урумов с актьорите от трупата на шуменския театър.

Спектакълът “Змей” е един от акцентите в програмата на националните чествания “150 години български театър”, провеждащи се под патронажа на президента на република България г-н Георги Първанов.

Стремежът на творческия екип е спектакълът “Змей” да бъде един модерен прочит на Петко-Тодоровия текст, в който откриваме много препратки към днешния ден. Учудващ е фактът, че текстът звучи толкова съвременно, разказвайки за разбитите човешки илюзии, за чудовищата вътре в самите нас, които раждаме и отглеждаме, а и не можем да се отървем от тях през целия си живот. Обществото ни е загърбило общочовешките ценности, отвикнало е да ги възприема като нещо нормално. Спектакълът е своеобразен опит за завръщане към тях.

“Змей” е сложен, зрелищен, чувствен, атрактивен спектакъл, в който като в Шекспирова пиеса паралелно вървят различни жанрове – драматично, комично в съчетание с абстрактното и асоциативно мислене. Спектакъл-фентъзи, който забавлява не само мислите и емоциите на зрителя, но е наситен с приятен полет на фантазията.
Автор:
Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна
Публикация:
27.11.2006 г. 19:54
Посетено:
967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3100-zmey