Сцена / екран / ефир

"Копенхаген" през март 2020 в Сити Марк Арт Център

Руси Чанев, Стефка Янорова и Валентин Ганев в пиесата на Майкъл Фрейн

"Копенхаген" през март 2020 в Сити Марк Арт Център

 

◊ "КОПЕНХАГЕН" ПРЕЗ МАРТ В СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР

02 март и 16 март 2020 г., 19:30 ч.

"Копенхаген"
от Майкъл Фрейн
 

Участват: Руси Чанев, Стефка Янорова, Валентин Ганев
Продуцент: Cити Марк Арт Център
 
Прочутата пиеса "Копенхаген" представя майсторски и в оригинална форма версия за историческа среща между двама от най-големите ядрени физици на ХХ век, в момент, когато съдбата на Европа, а може би и на целия свят, е в ръцете им, и когато тяхното приятелство и морал са поставени на изпитание от двете страни на барикадата. Написана е през 1998 г., поставяна е в много театри, получава награди във Великобритания, както и френската "Молиер" и американската "Тони" за най-добра драматургия. "Копенхаген" ще гледаме сега за първи път в България.
 
Пиесата се играе по превода на Вера Джамбазова, а ролите изпълняват трима от най-известните български актьори, носители на национални и международни филмови и театрални награди: Руси Чанев (Нилс Бор), Стефка Янорова (Маргрете, негова съпруга) и Валентин Ганев (Хайзенберг, техен приятел, почти син).

"Копенхаген" е текст, в който, от една страна, силата на научните доказателства и изведените математически модели, и от друга - моралните ценности и чувството за отговорност, водят до размиване на границите на понятията за "добро" и "зло" и обръщат парадигмата, където няма дефиниция... на коя страна си... и се получава саморазпад на създадения и исторически обусловен двуполюсен модел, на който робуват всички художествени и политически текстове. Чрез формата на диалога в "отвъдното" се постига пълно отделяне на време-пространствения континуум. Това дава възможност да бъдат разчупени още стереотипи на нашето мислене: че всяко време си има своите победители и победени; че няма достижения, доведени до "крайност"; че няма детерминирано състояние на света, което е в основата на нашата наука и идеята за причинността.

Проблемът да си човек с човешки постъпки и да си над нещата като учен. Трагедията, когато се смесят тези неща.

Бор: „Природата ме е създала като странен математически феномен - не съм единица, а половинката от две."

Хайзенберг: „Математиката става много странна, когато я приложите към хората. Един плюс един може да доведе до толкова много различни суми."  

"Този текст, с цялата словесност и терминологията, въздейства на подсъзнателно ниво и дава на читателя ключ за достъп до сфери, към които той досега не е дръзнал да подходи. Правейки го съпричастен във вземането на важни решения за изграждане/осъзнаването на "себе си" по отношение на "Цялото" - това посочва Христо Киров, основател и собственик на Сити Марк Арт Център, който е продуцент на спектакъла. 

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
29.02.2020 г. 13:30
Посетено:
950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30982-kopenhagen-prez-mart-2020-v-siti-mark-art-tsentar