Сцена / екран / ефир

Акценти от Балканския конкурс на София филм фест

Кинофестивалът предстои през март

Акценти от Балканския конкурс на София филм фест

Кадър от филма „Господ съществува, името й е Петруния“

 

◊ КАКВО НИ ОЧАКВА НА БАЛКАНСКИЯ КОНКУРС НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

12 филма ще се състезават за наградата за най-добър балкански филм на 24-ия София филм фест, който ще се проведе през март.

Представяме ви избрани акценти от състезаващите се участници:

Четвъртият пълнометражен филм на Сърдан Голубович „Баща“ е по истински случай. Това е съдбата на беден работник, чиито две деца са отнети от социалните служби. Те са изпратени в приемно семейство, след като в резултат на тежки житейски обстоятелства съпругата му извършва акт на отчаяние. Филмът е копродукция между Сърбия, Франция, Германия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина. Премиерата му е в програма „Панорама“ на Берлинале 2020.

В конкурса ще видим и носителят на наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 г. „Господ съществува, името й е Петруния“ (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения, 2019) на Теона Митевска. Филмът разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това. „Господ съществува, името й е Петруния“ има още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19.

Най-новият филм на румънския режисьор Каталин Митулеску „Хайди“ (2019) е заснет на 16 мм в покрайнините на Букурещ през зимата. Посветен е на романтичната привързаност между възрастен полицай и безразсъдна тийнейджърка, която се издържа с проституция. Подобни теми са характерни за част от продукциите на „румънската нова вълна“, дискутирайки невъзможността на обществото да се отърси от проблемите на постсоциалистическия преход, който обрича филмовите герои на живот в привидно вечна „ничия земя“ между минало и настояще, между Изток и Запад.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов участват в балканския конкурс с филма „Бащата“ - семейна драма, която съчетава комични и абсурдни елементи. Това е разказ за живота на баща (Иван Савов) и син (Иван Бърнев) след смъртта на майката в семейството. Двамата потеглят към приключение, а по пътя ще се наложи да се срещнат с някои премълчани тайни... През 2019 „Бащата“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм в Карлови Вари. Освен това филмът триумфира и на фестивала на българското игрално кино във Варна със „Златна роза“ за най-добър филм и още два приза; спечели и голямата награда на фестивала в Тирана, наградата за режисура и наградата на публиката в Сахалин, Русия, както и три отличия на филмовия фестивал в Арас, Франция.

Косовският режисьор и сценарист Фатос Бериша, основател на кинофестивала в Прищина, ще покаже дебютния си пълнометражен филм „Летящият цирк“ (Косово, 2019). Жанрово режисьорът го определя като „road movie“. Четирима млади актьори, вдъхновени от легендарния британски сериал „Летящият цирк на Монти Пайтън“, трябва да преминат нелегално границата на прага на войната в Косово, за да представят пиесата си „Летящият цирк“ на театрален фестивал в съседна Албания. Решителността им става още по-голяма, когато разбират, че техният идол Майкъл Пейлин от „Монти Пайтън“ също ще бъде в Албания по това време и ще снима филм, а те имат реален шанс да се срещнат с него.

Заглавието на филма на Мирослав Терзич „Шевове“ (2019) е многозначително. Главната героиня е шивачка. Но това е намек и за раните от трагедията, сполетяла Ана и много майки в Сърбия. Те са били информирани, че новородените им бебета са починали малко след като са дошли на бял свят. Всъщност бебетата са били продадени за осиновяване. След почти две десетилетия Ана все още не може да приеме липсата на прозрачност около незаконните, безскрупулно жестоки машинации. Героинята на тази история държи да узнае на всяка цена каква е съдбата на сина й – може ли да се надява на чудо и детето й по някаква случайност да е живо?

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.02.2020 г. 12:46
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30964-aktsenti-ot-balkanskiya-konkurs-na-sofiya-film-fest