Сцена / екран / ефир

Народният театър на град Ниш гостува в София с мюзикъла „Tаборът отива към небето"

18 февруари 2020, 19:00 часа, Национален музикален театър

Народният театър на град Ниш гостува в София с мюзикъла „Tаборът отива към небето"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 18 февруари от 19:00 ч. на сцената на Музикалния театър гледаме мюзикъла „Таборът отива към небето" – постановка на Народния театър Ниш, Сърбия.

Режисьор е Десимир Станоевич – популярен театрален и филмов актьор в Сърбия, който през последните години поставя театрални спектакли.

Текстът на мюзикъла „Таборът отива към небето" е по мотиви от новелата на Максим Горки „Макар Чудра". В нея се разказва необикновената и романтична любов на Рада и Зобар, които живеят в необятната руска степ. „За нас, както и за Горки, циганите не са слаби и унижени хора, а народ, който обича живота, свободата и дивите ритми на песента и танца. Такива хора могат само да полетят към небето, защото земята е твърде тясно място за тях" – казва режисьорът на спектакъла. „Традиционната циганска музика, пълна с с живот и енергия, кара душата и сърцето да заиграят. Тези ритми допълват разказа за любовта на Рада и Зобар и го издигат до вечната тема за любовта на Ромео и Жулиета" – убеден е Станоевич.

Аранжиментът на музиката е на Боривое Младенович и Игор Дунич. Сценограф е Ивана Савич, художник на костюмите -Деян Гоцич, хореограф - Небойша Громилич.

В главните роли са зведите на Народния театър на град Ниш: Александър Маринкович – в ролята на Зобар, Майа Вукоевич-Цветкович в ролята на Рада, Мирко Борчевич като Макар Чудра, Ивана Недович (Майката на Зобар), Весна Станкович (Майката на Рада), Стефан Младенович (Талимон) и други.

За режисьора на мюзикъла „Таборът отива към небето"

Десимир Станоевич е роден през 1950 в гард Ниш, Сърбия. Бил е  актьор в Народния Театър в Ниш в периода от 1970 - 1990 година, където е играл повече от 80 роли в театрални представления. От 1990 година е ангажиран в прочутия театър „Теразие" в Белград, където пресъздава над 30 роли, сред които Зорба в „Зорба Гърка", Тевие в мюзикъла „Цигулар на покрива", Ришельо в „Тримата мускетари" и много други. Играл е и в много от големите белградски театри като Белградският драматичен театър, Театър „Славия" и други. Има десетки роли в сръбски и чуждестранни телевизионните сериали и филми.

* * *

Билети за спектакъла „Таборът отива към небето" на 18 февруари, вторник, от 19:00 може да купите на касата  на Музикалния театър (02 943 19 79) и през сайта на театъра - https://tickets.musictheatre.bg/bg/calendar/2020-02

Цената на всички билети е 10 лева 

Автор:
Национален музикален театър
Публикация:
16.02.2020 г. 16:12
Етикети:
СърбияНационален музикален театърмюзикъл
Десимир Станоевич
Народен театър Ниш
„Таборът отива към небето"
Посетено:
1159
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30917-narodniyat-teatar-na-grad-nish-gostuva-v-sofiya-s-myuzikala-taborat-otiva-kam-nebeto