Сцена / екран / ефир

"Турандот" на Варненската опера в София

Гастрол с блестящи солисти в НДК на 13 април

"Турандот" на Варненската опера в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна ще представи най-новия си прочит на „Турандот“ от Джакомо Пучини в София на 13 април 2020, 19.00 ч., НДК, със съдействието на Montemusic.

Постановката, създадена в колаборация с ПармаОперАрт през лятото на 2019 година, пожъна успех както на италианската премиера през юли в Летния оперен фестивал Reggia di Colorno, така и на българската премиера в Летния театър на Варна през август, като част от ММФ „Варненско лято“ 2019.

 

◊ ТВОРБАТА

„Турандот“ е лирична драма в 3 действия по едноименната пиеса на Карло Гоци за жестоката китайска принцеса, която погубва кандидатите за женихи, не успели да разгадаят гатанките й. Операта, по заръка на самия Пучини, довършва след смъртта му неговият ученик Франко Алфано. Емблематичната “Nessun dorma” на Калаф е eдна от най-цветните и въздействащи арии в историята на операта.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци, като се отнася с респект към китайската културна традиция, толкова различна от европейската. Сценографската визия, в асоциация с леденото сърце на Турандот, е решена в леден синкаво-бял оттенък, замъкът й също е обвит с лед. В хореографията източният танц е изведен с неговото иконографско значение.

Маестро Найден Тодоров, известен с прецизния си диригентски жест, несъмнено ще внесе допълнителен блясък във варненския спектакъл на „Турандот“.

В главната роля прие да участва световната оперна прима Цветелина Василева, след като организаторите предпочетоха да гарантират спокойствието на публиката и отложиха гостуването на италианското сопрано Сузана Бранкини.

"Цветелина Василева притежава мощен, силно концентриран глас и динамично присъствие на сцената, които автоматично я превръщат в световна звезда, още преди да е изпяла докрай първата фраза", пише "Сънди Таймс" при първата й поява преди години в Ковънт Гардън. Днес част от плеядата звездни гласове на „българското оперно чудо“, Цветелина Василева триумфира в главните сопранови партии в най-престижните театри по света, но не забравя и родната сцена. След дебюта си като „Турандот“ в Уичита Гранд Опера, САЩ, тя направи и български дебют в тази роля, пя Турандот и в копродукцията на Държавна опера Варна с ПармаОперАрт. „Открих женствената страна на Турандот. Открих, че не може една красива, както е поставена в пиесата, жена, да е толкова проклета и кръвожадна. В този образ е най-важен контрастът – една объркана, женствена, романтична принцеса, върху това акцентирам и мисля, че се получава интересно“, споделя прозрението си за героинята Цветелина Василева.

Леденото сърце на принцесата ще събуди влюбеният Калаф, в изпълнение на световноизвестния тенор, роден във Варна, Иван Момиров, възхваляван от ценителите като "достоен наследник на Корели и Павароти“. В София, както и на премиерите в Парма и Варна, ролята на Лиу ще изпълни великолепната солистка на Варненската опера Илина Михайлова. Тя е единствената певица, която легендата Хосе Карерас покани за бенефисния си концерт в София и Атина през 2019 година. Образа на Тимур ще пресъздаде Деян Вачков, един от наследниците на големите български баси на световната сцена.

Останалите роли защитават подобаващо: Христо Ганевски – Император, Пламен Димитров - Пинг, Момчил Караиванов – Панг, Пламен Долапчиев - Понг, Свилен Николов – Мандарин. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, с участието на Варненската детско-юношеска опера.

 

13 април 2020, 19.00 ч., София, НДК, Зала 1

Турандот

Лирична драма в три действия от Джакомо Пучини

Либрето Джузепе Адами и Ренато Симони по едноименната пиеса на Карло Гоци

Копродукция на Държавна опера Варна с Парма ОперАрт

Диригент Найден Тодоров
Постановка Кузман Попов
Режисьор Еди Ловалио
Костюми Нела Стоянова

Действащи лица и изпълнители:

ТУРАНДОТ – Цветелина Василева
КАЛАФ – Иван Момиров
ЛИУ - Илина Михайлова
ТИМУР – Деян Вачков
ПИНГ – Пламен Димитров
ПАНГ – Момчил Караиванов
ПОНГ - Пламен Долапчиев
ИМПЕРАТОР - Христо Ганевски
МАНДАРИН - Свилен Николов

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

С участието на Варненската детско-юношеска опера.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
12.03.2020 г. 16:31
Посетено:
2413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30866-turandot-na-varnenskata-opera-v-sofiya