Сцена / екран / ефир

Драма Варна в София

Гастрол с 4 заглавия през февруари и март 2020

Драма Варна в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

По традиция, в началото на всяка година Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна представя свои постановки в София

Гастролът 2020 включва „Сън“ от Магда Борисова, „Двубой“ от Иван Вазов и „Само за жени“ от Дарио Фо, като представленията ще се играят на 8, 9 и 10 февруари, съответно в Театър „Театро“, Младежки театър „Николай Бинев“ и Театър „Българска армия“. Режисьор на първите две постановки е Стоян Радев Ге. К., на третата е Костадин Бандутов, а художничката Даниела Николчова е автор и на трите театрални визии.

На 9 март в НТ "Иван Вазов" предстои столичната премиера на най-новата постановка на Варненския драматичен театър "Отело", режисьор Пламен Марков, сценография Мира Каланова, костюми Габриела Кърджилова, музика Петя Диманова, хореография и сценичен бой Камен Иванов, консултант по африкански театър Бистра Окереке.

„Сън“ - 8 февруари 2020, 11.00 ч., 16.00 ч., Театър „Театро“

Варненската визита в столицата започва в Театър „Театро“ на 8 февруари с вълшебния „Сън“, чийто представления преди време толкова харесаха на децата, че се оказаха недостатъчни. Затова екипът с огромно удоволствие се завръща отново в Театър „Театро“, за да поздрави старите и да спечели нови приятели.

Както подсказва заглавието, в тази пиеса-феерия, смесица от фентъзи и символизъм, действието се развива в страната на сънищата. Момчето Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища. По пътя героят се запознава с феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда и научава много за себе си и света.

В ролите: Тони - Георги Няголов, Сладкаря - Валери Вълчев, Банкерката – Цветина Петрова, Кучето Ралф – Николай Кенаров, Феята на зъбчето – Биляна Стоева, Феята на блестящите идеи – Теодора Михайлова, Феята на сдобряването – Даниела Викторова, Феята на радостните игри – Веселина Михалкова, Д-р Сън – Николай Божков, Библио – Гергана Арнаудова, Текаря – Милена Кънева, Големият вълшебник – Константин Соколов, Майката – Юлияна Чернева.

 

„Двубой“ – 9 февруари 2020, 19.00 ч., Младежки театър „Николай Бинев“

Твърдят, че Иван Вазов има по-богат речник дори от Шекспир, а в българската литература той безспорно е патриарх. В творчеството му, което изобилства със старинни и диалектни изрази, езиковедите са преброили рекордните над 31 000 уникални думи. Една от тях е глума - шега, закачка, виц.

Като глума е определил Вазов и своята комична пиеса „Двубой“, която Варненският драматичен театър ще представи в Младежкия театър „Николай Бинев“ на 9 февруари, 19.00. Сюжетът пресъздава реална случка от живота на тогавашния столичен хайлайф, в която съперничеството между двама мъже за една жена предполага, но така и не завършва с дуел. „Не се отнасяме с пренебрежение към героите на „Двубой“. Те са хора с друг порив, с друг пламък, каквито днес може би по-трудно се откриват. Тяхното възрождение, нека да е романтично, нека да е назад във времето, нека да е архаично, но него го е имало и ние не бива да го отхвърляме. Връщането назад ни дава една различна перспектива към човека. Тя може дори да е парадоксална, въпросът е, доколко ние сме готови да си отворим очите и да я видим“, споделя режисьорът.

В ролите: ЧУШКАРОВ - Станислав Кондов, ДРАГАЛЕВСКИ - Ненчо Костов, АМАЛИЯ - Цветина Петрова, РАЙНА - Полина Недкова, Г-ЖА ТРИФКОВИЧ - Гергана Арнаудова, ЦОЧЕВ - Валери Вълчев, ВЕСЕЛИНОВ - Ивайло Иванов, КАРАКАЛПАКОВ - Константин Соколов, ДЕМИРА - Милена Кънева, ВЕЛА - Биляна Стоева, ГЕЛА - Веселина Михалкова, ДЕЛА - Даниела Викторова, ЕВРЕИН - Николай Божков

 

„Само за жени“ – 10 февруари 2020, 19.00 ч., Театър „Българска армия“

Разбира се, не само към жените е адресирана най-новата комедийна постановка „Само за жени“ на Варненския драматичен театър, която ще се играе на 10 февруари, 19.00, Театър „Българска армия“. В стремежа за надмощие между двата пола, от времето на Адам и Ева до днес, на жената са й отредени – поотделно или заедно - ролите на любовница, съпруга, майка, домакиня и какво ли още не. Изобретателна и находчива, тя изглежда може да се справи с всякакво натоварване и всякаква ситуация, но дали пък това не я превръща в истинска жертва? Жертва на мъжете и еманципацията...

В постановката си „Само за жени“, композирана по „Дневникът на Ева“ и други текстове на Нобеловия лауреат за литература Дарио Фо, майсторът на комедийния жанр Костадин Бандутов залага на баланса, освен между интимното и екзистенциалното, и между критичното и комичното. Като омекотява и подлага на ирония сочния, понякога стигащ до вулгарност хумор, характерен за стила на Фо, той привнася нови нюанси в драматургията, за което активно му съдействат актьорите: Веселина Михалкова – ЕВА, Милена Кънева - МАРИЯ, ЖАНА АЛФИНИ; Петя Ангелова - ЕЛЕОНОРА, КАРЛА; Даниела Викторова – МАЙКАТА; Биляна Стоева – ДЖУЛИЯ; Ивайо Иванов – АДАМ; Станислав Кондов - АНГЕЛЪТ, КРАДЕЦЪТ, ДЕВЕРЪТ; Пламен Димитров – ВОДЕЩИЯТ; Свилен Стоянов - АЛДО, ПОЛИЦАЯТ; Константин Соколов - ЛУИДЖИ, КРАДЕЦЪТ, МОМЧЕТО. Както и Никола Йорданов, автор на хореографията и музикалната среда. Проблематиката върви под ръка с чувството за хумор и тъкмо от това тяхно партньорство произтичат искрящата виталност, неподправеното забавление и оригиналният дух на „Само за жени“, подчинени на най-важното - любовта. 

 

 "Отело" - 9 март 2020, 19.00 ч., НТ „Иван Вазов“

„Отело“ от Шекспир, най-новата постановка на Пламен Марков, в превод на Валери Петров, е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 година. Фактът, че тази, едва трета, постановка в историята на театъра идва почти век след първата на Стоян Бъчваров (1922-1923), прави прочита още по-интересен.

Изследвайки логиката в поведението на героите в подчертано съвременната си трактовка на класическата Шекспирова трагедия, проф. Марков извежда, наред с ревността и предателството, актуалните и днес теми за мигрантството и себеутвърждаването в чужд контекст. Предположението, че мавърът Отело, Яго и Шутът на Отело идват заедно от една чужда страна, преди да се окажат мигранти във Венеция, води до оригинални режисьорски решения и изгражда ново междужанрово пространство, което генерира креативна енергия за разрешаването на конфликта. 

Мира Каланова предоставя костюмографията на своята талантлива студентка в НАТФИЗ Габриела Кърджилова и оставя за себе си само сценографските задачи. Тя залага на съвременната визия и кинетичната сценография, като фотосите върху сценографските модули са дело на известния със страстта си към фотографията Симеон Лютаков. Харизматичният актьор, създал през последните години интересни образи на театралната сцена, филмовия и телевизионния екран, се превъплъщава и в ролята на разкъсвания между ревността и любовта Отело. Образът на неговата вярна съпруга и невинна жертва Дездемона е поверен на младата Полина Недкова, която впечатлява освен с последователното нюансирано изграждане на театралните си роли, също като влогър и автор на btv предаването „Като на кино“. Образа на коварния злодей Яго, адютант на Отело и двигател на трагичните събития в пиесата, защитава познатият от театралната и филмова сцена Пенко Господинов, свързал значителна част от творческия си път с Варненския драматичен театър. Лейтенант Касио, антипода на Яго, пресъздават ярките млади варненски актьори Ненчо Костов и Станислав Кондов. Стоян Радев, признат за най-добрия Ричард III, с ИКАР за главна мъжка роля в едноименната постановка на проф. Пламен Марков, изгражда образите на венецианския сенатор Брабанцио и неговия брат-близнак Грациано. Участват още: Валентин Митев, Цветина Петрова, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Николай Кенаров, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Бистра Окереке и Реджина Стойчева.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
06.02.2020 г. 14:58
Посетено:
1628
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30865-drama-varna-v-sofiya