Сцена / екран / ефир

Режисьорът на „Цигулар на покрива” Небойша Брадич дава за пример българите

Пред медиите в родината си той говори за работата си в Музикалния театър

Режисьорът на „Цигулар на покрива” Небойша Брадич дава за пример българите

На снимката: Режисьорът Небойша Брадич и ас.-режисьора Александър Мутафчиийски

 

Сръбският театрален режисьор Небойша Брадич работи за първи в България. В последните месеци той репетира усилено с трупата на Музикалния театър върху постановката на мюзикъла „Цигулар на покрива”. Премиерата на световния хит в България е на 24, 25, 26 и 31 януари на сцената на Музикалния театър. Брадич е у нас по покана на директора на театъра Марияна Арсенова.

„„Цигулар на покрива“ ни описва едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва” – казва режисьорът Небойша Брадич за мюзикъла. „Затова този разказ е смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това прави „Цигулар на покрива” една универсална творба.”

За работата си в България режисьорът споделя пред сръбските медии: „В Музикалния театър попаднах на екип от посветени творци. Знаех, че българите имат отлични певци и актьори и работата ми тук абсолютно го потвърди. В Музикалния театър работя с един наистина всеотдаен ансамбъл. За премиерата на „Цигулар на покрива” имаме много интензивен творчески процес с колектива на театъра, който наброява около 400 служители – солисти, хор, оркестър, балет и технически служби.”

Брадич казва, че с удоволствие приел поканата да работи в театър, който има в репертоара си наред с класическите оперетни заглавия като "Прилепът", така и най-доброто от световния мюзикъл като "Фантомът на операта", "Булевардът на залеза", "Котки" и много други.

Пред сръбското издание „Новости” режисьорът дава за пример българите - „От българите можем да се научим как се обича театърът. Билетите за представленията са разпродадени за месеци напред. Изглежда там съществува истинска потребност за театър, докато при нас отношението е по- скоро- "Ами, хубаво е да го има". Ние навсякъде трябва да изтъкваме колко е важна културата. Най-ценни са инвестициите в изкуството, в историческото наследство и в медиите "- убеден е Брадич.

Източник: Сръбското издание „Новости” - https://www.novosti.rs/vesti/kultura

 

Небойша Брадич е популярен театрален режисьор. Поставил е над 90 пиеси в театрите на Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е и много опери, балети и мюзикъли. Бил е режисьор и директор на редица сръбски театри, сред които Националния театър в Белград, театърът на Крушевац, Ателие 212 и Драматичния театър в Белград. Бивш министър на културата на Сърбия в периода 2008 – 2011 год. В момента е главен редактор на Културната програма на  Сръбската национална телевизия.

Не пропускайте срещата с един от шедьоврите на световния мюзикъл на сцената на Музикалния театър! „Цигулар на покрива” - премиера 24, 25, 26 и 31 януари, следващи дати - 1, 2, 6, 7, 8 и 9 февруари. Билети на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър 02/943 19 79

 

Автор:
Национален музикален театър
Публикация:
20.01.2020 г. 18:00
Посетено:
777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30782-rezhisyorat-na-tsigular-na-pokriva-neboysha-bradich-dava-za-primer-balgarite