Сцена / екран / ефир

Драматичен театър Габрово на софийска сцена с „Жана д’Арк“

Постановката ще се играе в Народния театър на 14 декември

Драматичен театър Габрово на софийска сцена с „Жана д’Арк“

 

◊ ГАБРОВСКАТА ТРУПА НА ГОЛЯМА СЦЕНА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Драматичен театър Габрово гостува на Голямата сцена на Народен театър “Иван Вазов” със спектакъла „Жана д’Арк“. Столичани ще могат да гледат постановката на режисьора Петринел Гочев на 14 декември от 19:00 ч.

В главните роли ще видим Гергана Змийчарова –  актриса от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ и Ивайло Драгиев – познат на публиката от филмите „Летовници“, „Тилт“ и „Шестият ден“, както и от софийската театрална сцена. Останалите артисти са от трупата на Габровския театър - Димо Димов, Петко Петков, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Магдалена Славчева. Новите лица в постановката Любомир Кръстев, Адриана Димова и Тони Христова заменят част от предишния състав - Елизабет Попова, Кристияна Ценкова и Цветелин Бранков. Младите актьори също са от ДТ „Рачо Стоянов“.

Постановката на режисьора Петринел Гочев е направена по пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, текстове от „Орлеанската дева“ на Шилер и „Преуспели жени“ на Керъл Чърчил, както и авторски текстове на актьорите и режисьора. Сценографията и костюмите са дело на Рин Ямамура. Музиката е написана от Ян Руменин.

През 2016 г. заради безкомпромисно изиграната си роля като Жана д’Арк Гергана Змийчарова получава втора номинация за „Икар“ в категорията „водеща женска роля“.

Освен актьорската игра, критиката оценява положително сценографията и костюмите на „Жана д’Арк“, изработени от японката Рин Ямамура, която живее в София от 2000 г. В България я довежда любовта към куклите, а я задържа общият театрален език с режисьорите Катя Петрова и Петринел Гочев.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.12.2019 г. 13:00
Етикети:
Гергана ЗмийчароваРин ЯмамураПетринел ГочевСофиягастрол
Ян Руменин
Ивайло Драгиев
„Жана д’Арк
Драматичен театър Габрово
Посетено:
1175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30653-dramatichen-teatar-gabrovo-na-sofiyska-stsena-s-zhana-d-ark