Сцена / екран / ефир

На 12 декември с “Една нощ във Венеция” тенорът Пеньо Пирозов празнува юбилей

Солистът на Музикалния театър отбелязва 20 години на сцената

На 12 декември с “Една нощ във Венеция” тенорът Пеньо Пирозов празнува юбилей

"Eдна нощ във Венеция", Пеньо Пирозов в ролята на Гуидо

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 декември с “Една нощ във Венеция” тенорът Пеньо Пирозов празнува юбилей. Навръх рождения си ден той чества и 20 години на сцената на Музикалния театър.

Спектакълът „Една нощ във Венеция" не е избран случайно – в него Пирозов за първи път играе главна роля на професионална сцена – това е ролята на Гуидо, Херцогът на Урбино. Оперетата на Щраус „Една нощ във Венеция" е един от най-дълго играните спектакли на Музикалния театър. От 2001 година една от любимите оперети на Щраус се играе при пълни зали. С него Музикалният театър гастролира с голям успех на сцените в цяла немскоезична Европа и в Япония, където са изиграни над 150 представления. 

Пеньо Пирозов казва, че усеща Музикалния театър като своя съдба и свой дом. Страстта му към музиката идва, докато е ученик в Художественото училище в Казанлък. Там прави рок група и композира рок музика. Операта го завладява завинаги след като чува изпълненията на Тримата тенори и разбира, че може да пее като тях. По това време той учи за зъботехник, но разбира, че призванието му е другаде. През 2001 година се дипломира в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа на Христина Ангелакова – специалност „Оперно пеене". Веднага след това е приет за солист-артист в ДМТ "Стефан Македонски", където е един от водещите солисти и досега.

 „Когато пея опера или оперета усещам емоцията на физическо ниво" – признава тенорът на Музикалния театър. „Това състояние на пеене ме кара да се чувствам в друго измерение, не на земята" – казва още Пирозов.   

Тенорът Пеньо Пирозов се утвърждава като водещ солист на Музикалния театъра с ролите си:  Граф Тасило  от „Графиня Марица" на Калман, Шандор Баринкай  от "Цигански Барон" на Щраус, Едвин от „Царицата на чардаша" на Калман, Херцогът на Урбино от "Една нощ във Венеция" на Щраус, Павлин от „Българи от старо време" на Асен Карастоянов, Алфред  от "Прилепът" на Щраус, Парис от "Хубавата Елена" на Офенбах, Граф Данило и Камий дьо Росийон от "Веселата Вдовица" на Лехар, Хадес от „Орфей в ада" на Офенбах и други.

 

Автор: Държавен музикален театър
11.12.2019 г. 14:56
Посетено: 691
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30645-na-12-dekemvri-s-edna-nosht-vav-venetsiya-tenorat-penyo-pirozov-praznuva-yubiley