Сцена / екран / ефир

Руси Чанев, Стефка Янорова и Валентин Ганев в "Копенхаген" от Майкъл Фрейн

Премиера на 15 и 16 декември от 19:30 ч. в Сити Марк Арт Център

Руси Чанев, Стефка Янорова и Валентин Ганев в "Копенхаген" от Майкъл Фрейн

 

◊ СЪБИТИЕТО

Само 3000 души ще могат да видят единствено в Сити Марк Арт Център една от най-коментираните съвременни пиеси "Копенхаген" от Майкъл Фрейн в изпълнение на Руси Чанев, Стефка Янорова и Валентин Ганев.

Прочутата пиеса представя чрез голямото майсторство на автора си в оригинална форма версия за историческа среща между двама от най-големите ядрени физици на ХХ век в момент, когато съдбата на Европа, а може би и на целия свят, е в ръцете им и когато тяхното приятелство и морал са поставени на изпитание от двете страни на барикадата. Написана е през 1998 г., поставяна е в много театри, получава награди във Великобритания, както и френската "Молиер" и американската "Тони" за най-добра драматургия. "Копенхаген" ще гледаме сега за първи път в България.

Пиесата се играе по превода на Вера Джамбазова, а ролите изпълняват трима от най-известните български актьори, носители на национални и международни филмови и театрални награди: Руси Чанев (Нилс Бор), Стефка Янорова (Маргрете, негова съпруга) и Валентин Ганев (Хайзенберг, техен приятел, почти син).

"Копенхаген" е текст, в който, от една страна, силата на научните доказателства и изведените математически модели и от друга - моралните ценности и чувството за отговорност, водят до размиване на границите на понятията за "добро" и "зло" и обръщат парадигмата, където няма дефиниция... на коя страна си... и се получава саморазпад на създадения и исторически обусловен двуполюсен модел, на който робуват всички художествени и политически текстове. Чрез формата на диалога в "отвъдното" се постига пълно отделяне на време-пространствения континуум. Това дава възможност да бъдат разчупени още стереотипи на нашето мислене: че всяко време си има своите победители и победени; че няма достижения, доведени до "крайност"; че няма детерминирано състояние на света, което е в основата на нашата наука и идеята за причинността.

Този текст, с цялата словесност на терминологията, въздейства на подсъзнателно ниво и дава на читателя ключ за достъп до сфери, към които той досега не е дръзнал да подходи. Правейки го съпричастен във вземането на важни решения за изграждане/осъзнаването на "себе си" по отношение на "Цялото". Това посочва Христо Киров, основател и собственик на Сити Марк Арт Център, който е продуцент на спектакъла. 
 

Майкъл Фрейн е роден в Лондон през 1933 г. и започва кариерата си като журналист в „Гардиън" и „Обзървър".

Написал е дузина романи, най-известни от които са „Към края на сутринта", „Стремглаво", „ Шпиони" и „Скиос". Романът „Стремглаво" неотдавна излезе на български език. На премиерата на книгата в София Майкъл Фрейн каза: „Когато възникне една идея, та е като настинка. Отначало при настинката усещаме някакво гъделичкане в гърлото и след известно време си казваме: знаете ли, че съм се простудил. Същото е с идеята за една пиеса или една книга."

Майкъл Фрейн е автор на текста за девет филма. Изявен преводач е на драматургията на Чехов. Неговите седемнайсет театрални пиеси варират от „Шум зад кулисите", избрана наскоро за една от трите любими пиеси във Великобритания, до многократно награждаваната „Копенхаген".

Комедията му „Noises off" (под заглавие „Шум зад кулисите") е представяна в Младежкия театър в София, а в постановка на Иржи Менцел (под заглавие „Още веднъж отзад") се играе с години на сцената на Сатиричния театър.

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
12.12.2019 г. 12:19
Посетено:
1977
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30589-rusi-chanev-stefka-yanorova-i-valentin-ganev-v-kopenhagen-ot-maykal-freyn