Сцена / екран / ефир

Юбилейна галавечер на Стефка Минева. Една оперна прима на 70

Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2019

Юбилейна галавечер на Стефка Минева. Една оперна прима на 70

Стефка Минева в ролята на Кармен

 

◊ СЪБИТИЕТО

Юбилейна галавечер на Стефка Минева

30 ноември е датата, на която в рамките на 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство Стара Загора ще отбележи юбилея на своята световна оперна примадона Стефка Минева.

От 17.00 часа във фоайето на Операта нейните почитатели ще могат да се срещнат отблизо с прочутото мецосопрано, да се докоснат до вълнуващи мигове и преживявания от нейния звезден път към славата и да получат автограф от своята любимка. Водеща на срещата е Елена Драгостинова. Ще бъдат прожектирани и уникални кадри с изпълнения на оперната дива любезно предоставени от Българската национална телевизия. Събитието се реализира със съдействието на Държавен архив Стара Загора.

От 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои празничната оперна гала, посветена на Стефка Минева. В концерта участват нейните любими партньори от оперната сцена Мария Белчева, Татяна Шиварова, Калуди Калудов, Нико Исаков, Александър Крунев, както и младите талантливи последователи на високото изкуство Беса Лугичи и Веселин Михайлов. Специален гост на концерта е сръбското мецосопрано Саня Анастасия. Диригент Владимир Бошнаков. Сценарият за концерта е на Миглена Стойчева, водеща Силвия Лулчева. В програмата ще прозвучат увертюри, арии, дуети от опери на Джузепе Верди, Умберто Джордано, Жорж Бизе, Шарл Гуно, Руджеро Леонкавало, Джакомо Пучини и др.

 

◊ СТЕФКА МИНЕВА

Стефка Минева е родена в Стара Загора. Съдбата от ранно детство я свързва със Старозагорската опера. Родена в семейството на едни от първите тенори на операта в Стара Загора – големия певец Миньо Минев и сопраното Йовка Бунарджиева  - Минева, Стефка Минева от ранна възраст  свързва живота си с изкуството. Започва да учи балет, а в гимназията се разкриват гласовите й възможности, подплатени с артистичност, чувствителност и голяма музикалност.

От 1968 до 1972 г. учи във Вокалния факултет на Музикалната академия в София в класа на проф. Сима Иванова, а по-късно при проф. Илия Йосифов. На изпита в Консерваторията се явява с първата ария на Азучена от „Трубадур” и абсолютно в оригинал арията на Розина от „Севилският бръснар”.

След завършване на консерваторията, през 1972 г. е назначена за артист-солист в Старозагорската опера, където в продължение на шест години носи основния мецосопранов репертоар. Дебютът й на старозагорска сцена е на 2 окт. 1972 г. в ролята на Берта от „Севилския бръснар” от Джоакино  Росини. На сцената е  с баща си Миньо Минев като граф Алмавива. Следват ролите на Олга в „Евгений Онегин” (отново си партнира с Миньо Минев), Сузуки от „Мадам Бътерфлай”, Трета дама във „Вълшебната флейта” и Амнерис от „Аида”. Незабравими за оперната публика остават изградените образи на Кармен от едноименната опера, на Азучена  от операта „Трубадур”, на принцеса Еболи от „Дон Карлос”, „Фаворитката” на Доницети и др.

През 1974 г. Стефка Минева специализира артистично и сценично майсторство в Оперната студия на Болшой театър в Москва при световно известния оперен режисьор Борис Покровски. Същата година печели почетната грамота на Международния конкурс „П. И. Чайковски” в Москва. Две години по-късно през 1976 г. печели лауреатско звание на Шестия международен конкурс за млади оперни певци в София. От тук започва блестящата й оперна кариера. Конкурсът в София е единственият в света, предоставящ на финалистите си участие в спектакъл. Старозагорската прима изпълнява ролята на Кармен в едноименната опера на Бизе. Получава покана да пее на сцената на Националната опера, но под влияние на баща си остава в Стара Загора. През 1977 г. на конкурс в Остенде, Белгия е удостоена с трета награда на журито и наградата на публиката. Със Заповед на Министъра на културата от 1 септември 1978 г. Стефка Минева е привлечена за солистка в Националния оперен театър. Тук тя носи основния репертоар за мецосопран и започва изграждането на голямата си международна кариера.

На международния конкурс, на който се явява в Рио де Жанейро през 1981 г., печели първа награда.

През 1982 г. Стефка Минева гастролира в Париж като Фенена в операта „Набуко” и малко по-късно в суперпродукция в Цюрих с партньори Ренато Брузон, Мара Дзампиери, Боналдо Джайоти.

Стефка Минева гостува в най-големите оперни театри по света, в които и партнират  едни от най-прочутите певци на нашето време. Участва в спектакли с големите имена в певческото изкуство, сънародниците ни Анна Томова–Синтова, Гена Димитрова, Николай Гяуров, и с Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Руджиеро Раймонди, Розалин Плаурайт, Мара Дзампиери, Евгений Нестеренко и др. Пее на сцените на Метрополитън опера и Миланската скала, има гастроли в оперни театри и концертни зали в Япония, Швейцария, Египет, Канада, Испания, Бразилия, Русия и др. Има шанса да работи с най-изявените диригенти, с Джеймс Конлън в Метрополитън опера и в Париж, с Генадий Рождественски в Миланската скала, с Мстислав Ростропович в Римската опера.

В нейния репертоар са застъпени над 40 оперни заглавия, между които най-трудните роли за мецосопран в оперите: „Кармен”, „Трубадур”, „Набуко”, „Дон Карлос”, „Бал с маски”, „Силата на съдбата”, „Луиза Милер”, „Самсон и Далила”,  „Дама Пика”, „Война и мир”, „Княз Игор”, „Борис Годунов”,  „Фаеоритката”, „Италианката в Алжир” и др. Не са малко заглавията и на български творби – между които „Почивка в Арко Ирис” от Александър Йосифов, „Саламбо”от Веселин Стоянов, „Янините девет братя” от Любомир Пипков, „Ивайло” от Марин Големинов, „Цар Калоян” от Панчо Владигеров, „Мария Десислава” от Парашкев Хаджиев и др.

Особено силно е присъствието на Стефка Минева в оперите на руската класика. Изключително висока е оценката на критиката за участието й в операта „Борис Годунов” в САЩ (Сан Франциско) през 1983 г. в ролята на Марина Мнишек заедно с големия световен бас Николай Гяуров, в ролята на Борис Годунов. През 1985 г. Стефка Минева гостува в Метрополитън опера с ролята на Марфа от операта „Хованщина” на Модест Мусоргски, под диригентството на един от легендарните диригенти в света – Джеймс Ливайн. С майсторски изработения образ на Графинята в операта „Дама Пика” от Чайковски, Стефка Минева покорява публиката в Швейцария, а през 1986 г. успеха й в операта „Царска годеница” е блестящ, поставена в Миланската скала. През 1988 г. следва нов гастрол в Метрополитън опера. Същата година получава покана да остане в САЩ като член на Метрополитън опера, но отказва.

През 1993 г. в Стара Загора й е присъдена Международната награда на името на Христина Морфова. През 1999 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин” на Стара Загора.  На 21 февр. 2004 г. отбелязва 30 години на сцената с „Трубадур” на Верди на сцената на Националната опера. Примата пее в ролята на Азучена, артистичното превъплъщение, заради което критиката я определя като забележителна певица с богат тембър.

През последните години Стефка Минева е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера.

         

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
29.11.2019 г. 13:06
Посетено:
1015
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30564-yubileyna-galavecher-na-stefka-mineva-edna-operna-prima-na-70