Сцена / екран / ефир

Държавна опера - Русе чества своя 70-годишен юбилей с премиерата на "Травиата"

На 27 ноември 1949 година с постановката на операта "Травиата" от Джузепе Верди тържествено е открита Русенската държавна опера

Държавна опера - Русе чества своя 70-годишен юбилей с премиерата на "Травиата"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера – Русе

представя

Юбилейна премиера на операта „Травиата“ от Джузепе Верди

27 ноември 2019 година, 19 часа, зала Опера

 

Диригент на постановката е Сунай Муратов, режисьор и сценограф е Марко Катена, художник на костюмите - Яна Дворецка, хореограф - Бианка Джованели, хормайстор - Стелияна Димитрова-Хернани, концертмайстор - Ефтима Евтимова.

В ролята на Виолета Валери ще се представи френското сопрано Фабиен Конрад в партньорство с тенора Борис Луков и с баритона Венцеслав Анастасов.

Участват още солистите: Петя Цонева, Мая Владимирова, Емил Желев, Александър Баранов, Владимир Маринов и Стоян Стоянджов, хорът с хормайстор Стелияна Димитрова-Хернани и балетът, подготвен от балетмайстора Марияна Захариева.

Русенската държавна опера е открита на 27 ноември 1949 година с постановката на операта "Травиата" от Джузепе Верди. Спектакълът е дирижиран от знаменития български диригент и композитор Константин Илиев. Оркестърът, който изпълнява този исторически спектакъл, е Русенската филхармония, създадена само една година по-рано.

Сегашният директор на Държавна опера – Русе, Иван Кюркчиев, сподели, че е най-щастливият човек и е огромна чест за него като директор да дочака този юбилей. Сбъднатата му мечта се осъществява с прекрасните солисти, хор и оркестър. Неговата оценка за стойностното реализиране на постановката се потвърждава и от думите на диригента Сунай Муратов, който заяви, че директорът е съумял да събере такъв творчески екип, който съвсем достойно може да представя Държавна опера Русе по света.

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
27.11.2019 г. 06:18
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30545-darzhavna-opera-ruse-chestva-svoya-70-godishen-yubiley-s-premierata-na-traviata