Сцена / екран / ефир

Киномания отдава почит на Джуди Гарланд

Прожекция на филма „Роди се звезда”

Киномания отдава почит на Джуди Гарланд

 

◊ СЪБИТИЕТО

Киномания отдава почит на американската актриса и изпълнител Джуди Гарланд

"Мога да живея без пари, но не мога да живея без любов”, това споделя легендарната американската актриса и изпълнител Джуди Гарланд. Спечелила сърцата на милиони хора по света, тази година Киномания ще зарадва и българските почитатели на кинозвездата, отдавайки ѝ почит с един от незабравимите филми с нейно участие „Роди се звезда”. Прожекцията на филма ще бъде в кино „Люмиер Лидл” на 24 ноември от 13:00 ч.

Историята на залязващия алкохолизиран актьор, който открива талантлива млада жена, грижи се за кариерата ѝ, цени се за нея и накрая се самоубива, е заснета най-напред през 1937 г. Версията на Джордж Кюкор от 1954 г. с участието на Джуди променя сценария и прави героинята певица.

Освен със забележителните си актьорски качества, Гарланд е позната на публиката и с личната си житейска история. Днес, знаейки за проблемите с наркотиците, провалените концерти и смъртта ѝ, причинена от свръхдоза лекарства, е невъзможно да не оценим колко пророчески се оказва филмът „Роди се звезда” за живота на Гарланд. Лентата представя двете страни на едно актьорско изпълнение – като резултат от артистичността, техниката и възприятието на публиката от една страна, но и като откровение на личната интимност, уловена от филмовата камера.

Бляскавата кариера на Джуди започва още от ранна детска възраст. Само на 13 години тя сключва договор с Метро Голдуин Майер (Metro-Goldwyn-Mayer) – компания, която я превръща в легенда с ролята ѝ на Дороти в „Магьосникът от Оз”, а изпълнението ѝ на песента „Отвъд дъгата” (“Over the rainbow”) е оценено високо от критиците и публиката и се превръща в песен номер едно на столетието.   

Киномания е част от Културния календар на Столична община.

Повече информация за фестивала следете на нашата Фейсбук страница и на сайта www.kinomania.bg.

Билети за „Роди се звезда” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн ТУК.

„Роди се звезда“ – трейлър

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
23.11.2019 г. 13:24
Етикети:
филмиКиномания
Джуди Гарланд
Роди се звезда
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30522-kinomaniya-otdava-pochit-na-dzhudi-garland