Сцена / екран / ефир

Варненската Нощ на театрите 2019 с десет събития в два дни

Хитови театрални спектакли, мюзикъл, Театрална енциклопедия Варна и още...

Варненската Нощ на театрите 2019 с десет събития в два дни

 

◊ СЪБИТИЕТО

"Ти променяш играта. Играта променя теб" е посланието в Нощта на театрите 2019 – популярната инициатива, чиято цел е в един и същи ден театрите в различни европейски страни да акцентират върху творческия потенциал на изкуството, обменяйки идеи и енергии с публиката не само в театъра, но и извън него, в нетрадиционни пространства и с разнообразни интерактивни събития.

Театрално-музикален продуцентски център Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Държавна опера Варна, участват за пореден път в Нощта на театрите, като за пореден път програмата им обхваща не един, а два дни - през тази година това са 15 и 16 ноември.

 

◊ В ПРОГРАМАТА

Първият акцент е 10-годишнината на ТФ „Феникс“ с художествен ръководител, популярния актьор от Варненския драматичен театър Свилен Стоянов. По този повод ще видим документалния филм “Вълшебни криле“ със сценарист и режисьор Свилен Стоянов и оператор Диан Великов, реализиран с подкрепата на Фонд Култура при Община Варна (15 ноември, 17.00, фоайе, първи балкон, Основна сцена). Филмът е посветен на израстването на актьорите и успешния творчески път на формацията, която приютява и млади таланти в неравностойно положение. Натрупали много отличия и награди от конкурси и фестивали на любителското театрално творчество у нас, за своя 10-ти рожден ден фениксите ще поднесат и последното си представление „Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев (16 ноември, 18.00, Младежки дом).

В Нощта на театрите ще гледаме двата хитови спектакъла на Варненския драматичен театър с режисьорския почерк на Георги Михалков – романтичната драма „Любовни писма“ от Албърт Р. Гърни, с Яна Маринова и Свежен Младенов (15 ноември, 19.00, Сцена Филиал) и комедийния трилър „Изборът на Марта“ по Жорди Галсеран, отново с Яна Маринова и Симеон Лютаков (16 ноември, 19.00, Сцена Филиал).

Според традицията на Семейния театър в събота, това е най-подходящият ден за един вълшебен „Сън“. Затова авторката Магда Борисова, режисьорът Стоян Радев Ге. К., художничката Даниела Николчова, момчето Тони, четирите прекрасни феи: на блестящите идеи, сдобряването, радостните игри и зъбчето, Доктор Сън и всички около тях отново ще увлекат деца и родители в своя необикновен свят, в който всичко е възможно (16 ноември, 11.00, Сцена Филиал).

„Преди спектакъла“, под това заглавие възпитаниците на киношкола „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс Варна, с художествен ръководител Елица Матеева, ще представят снимки и документални късометражни филми от репетиционните процеси на „Двубой“, „Само за жени“ на ДТ „Стоян Бъчваров“ и „Женитба“ на театралната школа „Студио Театър“ (16 ноември, 18.00, фоайе първи балкон, Основна сцена ).

За пръв път в Нощта на театрите посетителите ще имат възможността да вземат и да оставят книга в „Къщичка за книги“. Идеята на т. нар. свободна библиотека е да стимулира четенето на книги на хартиен носител, особено сред младите хора, които все повече заменят добрата стара книга с електронни устройства. Проектът на Сали Светославов от Студентския съвет и кандидат архитектите от ВСУ „Черноризец Храбър“ Мартин Лазаров и Денис Наумов вече успешно се реализира в училища и на други обществени места. Във Варненския театър „Къщичката за книги“ ще предлага за свободен обмен художествена литература, предимно от български автори, както и книги за театър, музика, опера, балет, изобразителни изкуства. Още едно важно уточнение - театралната „Къщичка за книги“ ще бъде на разположение не само за младите читатели, а за ценителите на стойностната литература от всички възрасти (откриване 16 ноември, 16.00-16.30, фоайе партер, Основна сцена).

И като става дума за книги, в Нощта на театрите, предстоят две литературни премиери, в които Виолета Тончева ще представи „Артенциклопедия Варна. Театър. А-Я“ и лиричната книга „65 обръча“ от Лора Маринова (16 ноември, 16.30-18.00, Сцена Ротонда). Най-новото издание от поредицата артенциклопедии на изд. „Морски свят“ е уникална книга, посветена на сценичните изкуства в нашия град. Варна е единственият български град с подобна енциклопедия. В 312 страници „Артенциклопедия Варна. Театър. А-Я“ предлага богата информация за композитори, режисьори, диригенти, художници, драматурзи, актьори, инструменталисти, певци, театроведи, музиколози, мениджъри, родени, работили и свързали творческия си път с Варна. С голяма историческа и познавателна стойност са каменният „афиш“ за гладиаторски борби от Одесос, позивът за първите Народни летни музикални тържества от 1926 г., плакатът на първия Международен балетен конкурс от 1964 г. и други. Петър Тодоров и Светла Трайкова от изд. „Морски свят“ ще разкажат за работата си над това обемно и изключително прецизно подготвено издание.

В него свое място има и Лора Маринова. Дългогодишен художник на Варненската опера, тя създаде неотдавна сценографията и костюмите на „Княз Игор“, една от новите постановки на Варненския оперен театър, а сега работи над балетите „Спящата красавица“ и „Копелия“, чиито премиери ще излязат до края на годината. Тя самата ще ни въведе в светлата и нежна поезия на своята втора лирична книга „65 обръча“, в която ще намерим и нейни преводи от френски и руски език. Музикален нюанс в този многожанров дух на литературните премиери ще внесе пианистът Руслан Павлов.

В края на Нощта на театрите ще отидем и до „Чикаго“ с блестящата постановка на режисьора Борис Панкин, диригента Страцимир Павлов и хореографа Анастасия Неделчева (16 ноември, 19.00, Основна сцена).

В главните роли Мариан Бачев, Десислава Николова, Лилия Илиева, Милена Захариева и Борислав Веженов са повече от убедителни с ансамбловата си игра, поднесена в неподражаемо забавен ключ. С вокално, танцово и артистично майсторство, каквото изисква легендарният мюзикъл, те представят своите герои, чиито съдби – в затвора или извън него – се оказват повлияни не от какво да е, а от изкуството.

Още едно потвърждение за посланието в Нощта на театрите 2019 „Ти променяш играта. Играта променя теб".

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
06.11.2019 г. 17:06
Етикети:
театърмюзикълакценти в програматаВарнаНощ на театрите 2019
Театрална енциклопедия Варна книги
Хитови театрални спектакли
Посетено:
1595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30429-varnenskata-nosht-na-teatrite-2019-s-deset-sabitiya-v-dva-dni