Сцена / екран / ефир

Какви са акцентите в "Киномания" тази година

Кинопанорамата е от 14 до 30 ноември

Какви са акцентите в "Киномания" тази година

 

◊ ДЕТСКА КИНОМАНИЯ, ФЕСТИВАЛ НА ФРЕНСКИЯ ФИЛМ И ИЗЛОЖБА СРЕД АКЦЕНТИТЕ НА "КИНОМАНИЯ"

56 филми ще бъдат част от тазгодишното издание на “Киномания” от 14 до 30 ноември. Ще видим дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др.

Филмът на Мариус Куркински „Засукан свят” ще открие “Киномания” на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. На 17 ноември от 19:00 ч. публиката ще стане част от специалната вечер, посветена на Тео Ушев - „Нарисувай ми тъга”.

Непосредствено преди официалното начало на фестивала, от 6 до 8 ноември, киноманите ще се насладят на класически заглавия от колекцията на „Мосфилм”, сред които „Дерсу Узала”, „Александър Невски” и „Спартак”.

В програмата на фестивала са подготвени и изненади за любителите на френското кино. Най-новите и класически френски заглавия ще бъдат прожектирани в рамките на Фестивала на френския филм в кино „Люмиер Лидл”.

Премиерни прожекции в рамките на “Киномания” ще имат и българските филми „Котка в стената” – на 27 ноември от 20:30 ч., и „7 – Омнибус от 7 късометражни филма” – на 13 ноември от 19:00 ч.

За втора поредна година НДК ще предложи и специално събитие – Детска киномания. Най-креативните сред децата ще се борят за детски Оскари.

До края на “Киномания” посетителите в Централно фоайе на НДК ще бъдат посрещани от изложба на художник Борис Десподов, който е автор на визията на фестивала. Експозицията представя 16 негови плаката, изработени за филмовия фестивал през годините.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
06.11.2019 г. 15:49
Посетено:
1143
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30428-kakvi-sa-aktsentite-v-kinomaniya-tazi-godina