Сцена / екран / ефир

„Другата България” откри проф. Николай Евров в Сидни

ТВ среща с големия български пианист

„Другата България” откри проф. Николай Евров в Сидни


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 ноември свеновноизвестният пианист проф. Николай Евров става на 70 години.

Световноизвестният български пианист проф. Николай Евров от 20 години води спокоен живот в Австралия.

Музикантът, който британската преса нарече ”един от най-добрите в света интерпретатори на сонатите на Бетовен”, днес е преподавател. Екипът на предаването „Другата България” го откри в консерваторията на Сидни, където професорът обучава бъдещи звезди на пианото.

С годините все повече намирам смисъл в преподавателската работа. Да си педагог в музиката е красиво продължение на кариерата ти като солист и концертиращ артист”, признава пианистът пред журналиста Георги Тошев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГОЛЕМИЯ МУЗИКАНТ

Проф. Николай Евров се установява на Петия континент, когато е на 50 г. След едно продължително концертно турне в Австралия солистът на Софийска филхармония решава да остане през 1986 г. завинаги в страната на кенгуруто. Във филма от поредицата на „Другата България”, който Би Ти Ви ще излъчи тази неделя – 19 ноември от 12.00 часа, Евров признава, че истинската причина за това решение е дъщеря му, която бързо се адаптирала в австралийското общество.

Жертва на кариерата в името на детето прави и съпругата на Евров – оперната прима Румяна Еврова, която се разделя със сцената. Бившата оперна дива отказа да застане пред камерата на предаването, защото все още преживява раздялата си с театъра.

Евров е приемник на солидни европейски клавирни традиции чрез обучението си в Музикалната академия в София при проф. Люба Енчева и благодарение на специализацията си при Хенрих Нейгауз в Московската консерватория. Носител е на първа награда и златен медал от Световния младежки фестивал във Варшава (1955) и на награди на Международните конкурси “Маргарита Лонг-Жак Тибо” в Париж (1959) и “Лист-Барток” в Будапеща (1961). Активната му концертна дейност протича из европейските страни, Куба и Мексико, Австралия и Нова Зеландия, Япония, Близкия Изток. Записвал е в София, Париж, Кьолн, Мюнхен, Берлин, Виена, Варшава, Букурещ, Сидни за компании като Harmonia mundi, Edigsa (Испания), Monitor (САЩ), Phonic International (Белгия), Fidelio (Холандия), AVM Records (Великобритания), Festival Records, Dino Music (Австралия) и “Балкантон” (България).

Преди години, при едно от редките си гостувания в родината, проф. Евров се прости с българската публика, изпълнвайки произведения на Ференц Лист. Пред „Другата България” именитият пианист обеща, че ще се върне през май 2007 г. в София, за да зарадва почитателите си с концерт в зала „България” по повод 70-годишнината си.

На 18 ноември 2006 г. в Сидни Евров ще отпразнува юбилея си с приятели.

„Краят на един сценичен живот никога не може да звучи патетично. Друг тон, освен минорният, би звучал фалшиво
”, признава известният пианист.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
14.11.2006 г. 21:37
Посетено:
2129
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/3041-drugata-balgariya-otkri-prof-nikolay-evrov-v-sidni