Сцена / екран / ефир

Японският Театър „Ашибуе“ представя поучителната история на „Виолончелистът Гошу“

Спектакълът е по оригиналното произведение на японския писател Кенджи Миязава

Японският Театър „Ашибуе“ представя поучителната история на „Виолончелистът Гошу“

 

◊ СЪБИТИЕТО

През ноември българската публика ще има възможността да гледа вълнуващата история на „Виолончелистът Гошу“ - на 3 ноември от 19:00 ч. в Сити Марк Арт Център в София и 7 ноември от 19:00 ч. в Държавен куклен театър – Бургас. Спектакълът е на японския Театър „Ашибуе“, по произведение на писателя Кенджи Миязава. Представленията ще бъдат на японски език с български субтитри. В София входът е с покани, а в Бургас – с билети, които могат да бъдат закупени от касата на театъра.

Театрална компания „Ашибуе“ е най-малкият държавен театър в Япония, основан през 1996 г., в префектурата на Шимане, гр. Мацуе. Театърът е домакин на международния фестивал „Горски театрален фестивал – Мацуе“ от 1999 г., провеждащ се на всеки три години. Автор на „Виолончелистът Гошу“ е писателят Кенджи Миязава, който се отличава с използването на няколко жанрови похвата едновременно и чийто гений е световно признат. Представлението е награждавано многократно по света и за 28 години е представяно над 160 пъти в Япония.

Сюжетът на „Виолончелистът Гошу“ разказва за Гошу, който свири на виолончело в оркестър и се подготвя за важен концерт. За жалост, диригентът и колегите му не вярват в неговия талант и го смятат за най-слабия музикант сред тях. Гошу усилено репетира всяка вечер у дома, а неговата музика кара различни животни да го посещават вечер, молейки го да им посвири още малко. На концерта Гошу неочаквано е обсипан с похвали за изпълнението си и осъзнава, че заслугата за неговия успех е на животните, които са му помагали.

Представленията са част от Дни на Японската култура 2019 и се организират от Театър „Кредо“, Театър „Ашибуе“ и Държавен куклен театър – Бургас със специалната подкрепа на Shimane Culture Fund, префектура Шимане.

* * *

30-ите юбилейни Дни на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България и с подкрепата на Клуба „Приятели на Япония в Република България – Нихон Томоно Кай“.

 

Автор: Организаторите
29.10.2019 г. 14:43
Посетено: 629
Етикети: театър, Бургас, София, Дни на японската култура 2019, Кенджи Миязава, „Виолончелистът Гошу“, Театрална компания „Ашибуе
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30374-yaponskiyat-teatar-ashibue-predstavya-pouchitelnata-istoriya-na-violonchelistat-goshu