Сцена / екран / ефир

Столичен куклен театър отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков с юбилеен спектакъл и изложба

150-то представление на „Ние, врабчетата“ се играе в събота – 26 октомври

Столичен куклен театър отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков с юбилеен спектакъл и изложба

 

◊ "ДЕН НА РАДИЧКОВ" В СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР

„Ден на Радичков“ отбелязва Столичен куклен театър в събота – 26 октомври. Празникът е посветен на 90 години от рождението на един от най-самобитните родни творци, променял с годините естетиката и стилистиката на българската художествена литература.

Радичков е носител на много отличия и награди в България и чужбина, сред които „Гринцане кавур“, „Полярна звезда“, „Добри Чинтулов“, награда за литература на Софийския университет, „Аскеер“ за цялостен принос в развитието на театралното изкуство.

В събота на сцената на Столичен куклен театър ще се играе спектакълът „Ние, врабчетата“ – от 12.30 и 17.00 ч., като второто представление с юбилейния номер 150 е посветено на рождения ден на писателя, който отбелязваме на 24 октомври.

Почетни гости на представлението ще бъдат наследниците на писателя – неговата дъщеря и син, както и внуците му. „Подаръкът“ на Столичен куклен театър към тях ще бъде специалното участие на деца от Лятната театрална школа в спектакъла. Те ще излязат на сцената заедно с актьорите и ще се включат със свои кукли във финала на „Ние, врабчетата“.  

Във фоайето на театъра в момента е подредена и специализираната сценографска изложба „Ние, врабчетата“, в която са показани рисунки, импровизирани кукли и плакати на деца от Лятната театрална школа, посветени изцяло на спектакъла.

 

Автор: Столичен куклен театър
25.10.2019 г. 14:33
Посетено: 802
Етикети: спектакъл, изложба, Йордан Радичков, годишнина, Столичен куклен театър, Ние врабчетата, Ден на Радичков
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30358-stolichen-kuklen-teatar-otbelyazva-90-godini-ot-rozhdenieto-na-yordan-radichkov-s-yubileen-spektakal-i-izlozhba