Сцена / екран / ефир

"Хаос" в Театър 199

Пиесата се поставя за първи път в България

"Хаос" в Театър 199

 

◊ "ХАОС" В ТЕАТЪР 199

На 22 октомври (вторник) от 19,30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” представя новата си премиера "Хаос" от Мика Миляхо. Преводът е на Златна Костова.

Режисьор на постановката е Марий Росен, сценографията е дело на Антония Попова, музика - Константин Тимошенко, а в ролите ще видим: Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян. 

• Следващите представления на „Хаос“ са на 9 и 18 ноември.

 

Финландският драматург Мика Миляхо (1966) започва кариерата си като режисьор. Още като млад създава редица новаторски постановки, както на класически, така и на съвременни текстове. Те обикновено са достъпни и развлекателни за зрителя, но в същото време предизвикват мощни и сложни театрални преживявания. От есента на 2010 г. Миляхо е директор на Финландския национален театър.

В първата си пиеса като драматург, „Паника“ (2005), той се занимава с проблемите на трима млади мъже, приближаващи средна възраст. „Хаос“ (2008), която авторът определя като „тъмна комедия“, с много деликатно, но ярко чувство за хумор разглежда живота на жените в днешния свят. „Хармония“ (2009), е драматична дисекция на отношенията на работното мястото. През 2018 г. Миляхо написва „Гараж“, сатиричен поглед към стареенето и адаптирането на човек към предизвикателствата на динамично променящите се времена.

Авторът се счита за един от най-оригиналните драматурзи на Скандинавия днес, превеждан е на много езици, неговите пиеси се играят в редица страни. Носител е на престижни национални и международни награди. Нашата постановка представя „Хаос“ първи път в България.

 

◊ ПОСТАНОВКАТА

Не се безпокойте, тази пиеса не се занимава с добилата популярност в науката Теория на хаоса. Това е една лирична комедия за хаоса, който настъпва в живота на човек след като отминат лудото детство, кривогледия пубертет и шеметната младост. Хаосът, който настъпва, когато дойде времето за брак, деца и кариера. „Хаос“ ни напомня, че в тези обичайно нелеки моменти е добре човек да не забравя приятелите, с които е отраснал.

„Хаос“ от Мика Миляхо е пиеса, която имаше нужда да отлежи по-дълго време в тъмнината на „режисьорското ми чекмедже“. Тя е едно от онези драматургически изключения, които отместват фокуса си от мъжа и го насочват към жената и нейната гледна точка към живота. „Хаос“ се заиграва с това, като разгръща мотивите на мъжките герои през призмата на женската актьорска интерпретация. В този смисъл текстът е феминистичен. Нещо, от което и драматургията като цяло, и света като още по-голямо цяло имат нужда. Красивото в случая е, че пиесата не остава просто в “женските проблеми” (каквото и да значи това), а коментира глобални теми, съществени въпроси, въпроси без лесни отговори. Живеенето ни тук и сега в този хаотичен и излизащ от контрол свят. Проблемите на героините и всички персонажи, които срещат по пътя си, завихрят един невъобразим хаос. Хаос, който сякаш не подлежи на подреждане. Но накрая, както във всяка човеколюбива история, мракът успява да се вдигне, вихрите да се успокоят и за миг, само за един кратък миг, всичко да дойде на мястото си. А ние, хората, да сме една степен по-добри и по-светли човешки същества.

 Марий Росен

 

Автор: Театър 199 "Валентин Стойчев"
22.10.2019 г. 14:46
Посетено: 1170
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30328-haos-v-teatar-199