Сцена / екран / ефир

На опера в Народния театър „Иван Вазов“

Държавна опера Стара Загора гостува с „Италианката в Алжир“ в София на 13 октомври

На опера в Народния театър „Иван Вазов“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 13 октомври, неделя, от 19.00 часа Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ своята впечатляваща постановка на росиниевия шедьовър „Италианката в Алжир“.

Тази година Държавна опера Стара Загора гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ за втори път. На 30 май оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ преживя своя триумф на софийска сцена, а сега идва ред на една рядко поставяната творба в афиша на българския оперен театър, дълбоко свързана със знакови постижения на голямата българска оперна традиция.

В спектакъла на „Италианката в Алжир“ софиянци и гостите на столицата  ще се срещнат със забавното и оригинално пресъздаване на вечните теми за любовта и оспорваната свобода на жената и нейното право на избор. Действието е пренесено в първите десетилетия на ХХ век – времето на новите технологични и модни открития, които навлизат в света на Ориента. Оригиналните сценични решения на италианската художничка-сценограф Мартина Сеня и костюмите на Мария Пупучевска, както и уникалните  хрумвания и артистични подходи на режисьорката Урсула Хорнер, обещават едно незабравимо преживяване за българската публика с героите на класическата опера-буфа на неподражаемия майстор на комедията Росини.

Предстои много смях, веселие и истинска наслада от виртуозните изпълнения на солистите-изпълнители на главните роли Петя Петрова, Родриго Тросино (Италия), Валери Турманов, Ивайло Джуров, Деси Стефанова, Емилия Джурова, Александър Марулев и др., хора и оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на главния диригент Ивайло Кринчев.

 

◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Елате да гледате „Италианката в Алжир“, защото ние сме по-забавни от всички оперети заедно“– така кани своите зрители режисьорът на спектакъла Урсула Хорнер. „При мен няма статично стоене и пеене на сцената. Постановката следва темпа на времето, в което сме, а в това време в една секунда има няколко кадъра. 21 век е и ние сме бързи, шарени, весели.“ – казва Урсула Хорнер. „Нашият основен режисьор е Росини. Аз мога да измислям мизансцени, но те трябва задължително да имат връзка с гениалната му музика. Той води, най-важен е неговият темпоритъм. Музиката за мен е най-големият режисьор на постановката“ – категорична е Урсула Хорнер.

Урсула увлича на сцената всички ни с енергията, която блика от нея“ – казва диригентът на постановката и главен диригент на Държавна опера Стара Загора Ивайло Кринчев. За музиката на „Италианката в Алжир“ той добавя: „От гледна точка на съвременния изказ, музиката на това произведение е абсолютно „комерсиална“ и сигурно това е причината за огромния й успех на нейната премиера. Това е ансамблово заглавие – нужна е перфектна спойка между музика, пеене и действие. Не се поставя често, защото трудно се намират подходящите гласове. Росини във всяка нова продукция се създава наново. В тази постановка целта ни е да изсвирим 100% от нотите, които е написал, а това са много, много ноти, повярвайте ми“ – споделя Ивайло Кринчев. И добавя, че за всеки певец е изключително „хигиенично“ да пее Росини и Доницети, за да запази гласа си по-дълго.

Идеята за реализацията на „Италианката в Алжир“ е на директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов. Познавайки добре работата на своята талантлива колежка режисьорката Урсула Хорнер (известна на българската публика със знаковия си спектакъл на операта „Хофманови разкази“, поставен в Русе и Пловдив, с постановката на операта „Трубадур“ - в Пловдив, както и със спектакъла на операта „Севилският бръснар“, с когото  Македонската опера и балет гостува миналата година на 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора), Драганов без колебание избира атрактивното и рядко поставяно в България оперно заглавие от афиша на Македонската опера и балет. Още повече, че Старозагорската опера разполага с великолепен солистичен състав за всяка една от главните роли. Истинска привилегия е участието в ролята на Изабела на такава певица като мецосопраното Петя Петрова, постигнала своите професионални върхове именно в росиниевия репертоар. „Това е четвъртата опера на Росини, в която участвам – след „Севилският бръснар“, „Пепеляшка“ и „Странното недоразумение“. Нямам насита да пея Изабела още и още. В „Италианката в Алжир“ има толкова характерност - от началото до края. А режисурата на този спектакъл, който ще видите, е достойна на музиката“ – е мнението на Петя Петрова.

„Линдоро е експлозия от щастие, въпреки че е далеч и търси любимата си. Колоратурите на Линдоро са смехът на Росини, който става и смях на певеца. Ролята ми е чудесна, чувствам се превъзходно в компанията на своите колеги в Старозагорска опера. Тук започна моят път като изпълнител в България и съм много щастлив“ – споделя италианецът от мексикански произход Родриго Тросино.

„Преди 25 години гледах тази опера във Виенската Щатсопера, с участието на Веселина Кацарова. Оттогава имам огромното желание да съм част от спектакъл на „Италианката в Алжир“. Като дете съм живял 3 години в Либия, познавам манталитета на хората в арабските страни. Моят герой, беят Мустафа, е едно непораснало дете, което иска да доказва себе си непрекъснато и да контролира ситуацията.“ – казва Ивайло Джуров, когото зрителите ще видят в ролята на Мустафа.

Декорите и костюмите са на Македонската опера и балет и това е първия съвместен проект с Държавна опера Стара Загора. Припомняме, че през декември 2017 година бе подписан Меморандум за сътрудничество и обмен между двата културни института. Спектакълът на операта „Италианката в Алжир“ слага началото на дългосрочно професионално партньорство в контекста на учредената през 2015 година Балканска оперна мрежа.

* * *

Италианката в Алжир - видео

На опера с БНТ2 – Италианката в Алжир https://www.bnt.bg/bg/a/italiankata-v-alzhir

Билети на касите на Народния театър „Иван Вазов“, онлайн и в мрежите на EPAYGO и Eventim

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
07.10.2019 г. 12:50
Посетено:
967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30245-na-opera-v-narodniya-teatar-ivan-vazov