Сцена / екран / ефир

„Панаир на младите – Site-Specific Theatre" 2019

1-5 октомври 2019 г., Младежки театър „Николай Бинев“

„Панаир на младите – Site-Specific Theatre" 2019

 

◊ "ПАНАИР НА МЛАДИТЕ - SITE-SPECIFIC THEATRE" 2019

Дванадесетото издание на единствения SITE-SPECIFIC театрален фестивал в България – „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019 ще се проведе в периода 1-5 октомври 2019 г. За поредна година фестивалът ще предложи на публиката неповторими театрални изживявания и великолепни спектакли в нетрадиционните театрални пространства на Младежки театър „Николай Бинев“.

Единствено в рамките на фестивала три от потайните и обикновено затворени за публиката пространства в Младежки театър „Николай Бинев ще отворят вратите си за гостите на фестивала, които ще се докоснат от уникалността на SITE-SPECIFIC театъра и селектираните за фестивала представления.

Тазгодишното издание на „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ ще предложи и досег на българската публика с един от най-успешните български хореографи в света – Християн Бакалов, който е покорил множество световни сцена, но ще бъде ключов елемент и от „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019. Той ще представи своята потапяща перформативна инсталация „PURE“, на която зрителите ще могат да се насладят напълно безплатно.

SITE-SPECIFIC театърът е вид сценично представяне, вдъхновено от конкретно специфично пространство, което не разполага с традиционните представи за сцена и салон.

 

◊ ПРОГРАМА

„Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019 ще предложи на своите гости интересна и наситена програма, която започва на 1 октомври със спектакъла „Слънчев бряг“, който ще се изиграе в пространство „Осветителен мост“ в Младежки театър. Спектакълът с екип режисьор Любомир Сапунджиев, сценограф Михаела Mихайлова и актьорите Стефан Саръиванов и Йоана Димитрова ще представи историята на трудовия лагер „Слънчев бряг“, създаден в каменна кариера край Ловеч, който по ирония на съдбата е изграден в същата година, в която известният Черноморски курорт посреща своите първи гости – 1959 г.

Спектакълът ще се изиграе три пъти –  от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.

 

Във втория ден на фестивала, 2 октомври, зрителите ще имат възможност да бъдат част от проекта „PURE на Християн Бакалов от 17:00 ч. до 22:00 ч. Всеки зрител бива потопен индивидуално в поредица от ситуации и преживявания, чрез които се стимулира въображението и възприятието му за реалността. Публиката/участниците са преведени през различни пространства, в които визуални и сетивни композиции се активират чрез тяхното физическо присъствие. Позиционирайки се между визуалните изкуства и пърформанса, „PURE“ генерира взаимодействия между тела и обекти и създава ситуации, при които публиката, изпълнителите и инсталациите имат единна функция в общ предмет на изкуството.

Събитието е с „Вход свободен“.

 

3 октомври ще предизвика интереса на публиката със сетивния интерактивен пърформанс „Бар Здраве“, който ще се изиграе в пространство „M1“ в Младежки театър „Николай Бинев“. Пърформансът изгражда множество творчески и логически връзки между танца, движението и здравето, и как тези три елементи се допълват и развиват помежду си. Екипът Стефи Руменова; Нели Арабаджиева, Биляна Кирилова, Петър Петров, Пламен Христов, Светослав Димитров, Илиана П. Саласар се впуска в едно интерактивно представление, което следва една действена форма, разчупвайки традиционните концепции.

Спектакълът ще се изиграе три пъти от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.

 

Моноспектакълът „Аскетът“ на режисьора Любослав Неделчев ще бъде центърът на вниманието в рамките на 4 октомври, четвъртия ден на фестивала. Спектакълът, който ще се изиграе в пространство „Апартамента“,  разказва историята на един мъж, живеещ сам и отдал се доброволно на аскесза, който обаче прекъсва, започвайки да кани хора в дома си, тъй като стига до разбирането, че за да спаси себе си, то трябва първо да спаси целия свят. За да спаси целия свят обаче, е нужно да разбере как да спаси всеки жител на Земята, а впоследствие и самия себе си. След като публиката преминава през всяка една от стаите, които отразяват различните стадии на Приготовление, Път и Мълчание, публиката заедно с Аксета стигат до последната...

Спектакълът ще се изиграе три пъти –  от 18:00, 19:30 и 21:00 ч.

 

В последната вечер на фестивала, 5 октомври, силата на музиката ще завладее „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019, когато на сцената в Клуба на актьора в 21:30 ще се качат The Gentlemen, а, когато те са на сцената забавлението е гарантирано!

 

* * *

За повече информация може да посетите сайта на Младежки театър „Николай Бинев“ или фейсбук-събитието на „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019.

Фестивалът „Панаир на младите – SITE-SPECIFIC Theatre“ 2019 се организира с любезното съдействие на Столична община и Министерство на културата на Република България. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Билетите за спектаклите са изключително ограничен брой и се препоръчва по-ранното им закупуване на касата на театъра или на www.mlt.bg.

 

Автор:
Младежки театър „Николай Бинев“
Публикация:
27.09.2019 г. 17:33
Етикети:
театрален фестивалМладежки театър „Николай Бинев“
Site-Specific Theatre" 2019
„Панаир на младите
Посетено:
1109
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30197-panair-na-mladite-site-specific-theatre-2019