Сцена / екран / ефир

Духът на японското куклено изкуство оживява на сцената на Театър "Българска армия"

Спектакълът на ДКТ Пловдив "Принцът на земята и принцът на морето" гостува на софийска сцена

Духът на японското куклено изкуство оживява на сцената на Театър "Българска армия"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 20 септември (петък) от 19:00 ч. в Театър "Българска армия" в София, в рамките на седмицата на японското куклено изкуство: Духът на японската кукла, ще бъде представен спектакълът на ДКТ Пловдив по японската приказка "Принцът на земята и принцът на морето”. Спектакълът е реализиран по идея и текст на режисьора Елена Панайотова, в сътрудничество с двама от най-изявените японски куклeни майстори. За първи път приказката е била превеждана на български от Николай Райнов.

Специално за спектакъла в Токио е изработена оригинална Бунраку кукла на принцесата от един от малкото живи куклени майстори - Арата Ковагучи. Изключителна рядкост е изработването на такава кукла, дори в Япония. Куклата на Драконовата Принцеса Тойотама е единствената изработена през последните 50 години в света. Воденето на “Бунраку" кукла отнема години тренинг и изисква сложна синхронизация между трима актьори.

Театър Бунраку е най-старият запазен куклен театър на планетата на повече от 400 години под закрилата на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството.

В спектакъла се ползва още един стил японска традиционна кукла в стил "Буня Нингьо", който е също със 400-годишна запазена традиция. Куклата е изработена в ДКТ Пловдив, но за да се научи да я води, актриса от екипа пътува за обучение в Япония при най-добрия майстор – 80-годишният Кен Нишихаши.

За подготовка на "Принцът на земята и принцът на морето” режисьорът и сценографът на спектакъла пътуват до Япония на посещение на Националния Бунраку Театър в Осака, който ще гостува в София на 27 септември и в Пловдив на 28 септември.

Предстоят участия и в Риека - Европейска столица на културата 2020 и на Международния куклен фестивал Иида в Япония 2020 г.

Спектакълът е акцент в програмата на Пловдив - Европейска Столица на културата 2019, Фокус: Японска културна програма, която се реализира в партньорство с EU Japam Fest Foundation

Заповядайте на 20 септември (петък) от 19:00 ч в Театър "Българска армия", Голяма сцена и „влезте“ в света на древното японското куклено изкуство с легендата "Принцът на земята и принцът на морето”

Постановка и сценарий: Елена Панайотова
Композитор: Асен Аврамов
Хореограф: Росен Михайлов
Сценография: Юлияна Войкова-Найман
Мултимедия: Петко Танчев
Музика на живо: Марина Великова, Йордан Вичев

С участието на актьорите: Наталия Василева, Михаела Андонова, Мария Димитрова, Даниела Тенева, Велизар Евтимов, Александър Караманов, Димитър Николов, Румен Караманов, Виктор Бойчев

 *

Кратък видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=kb5NXxMfmUg

 

Автор:
Театър "Българска армия"
Публикация:
18.09.2019 г. 16:37
Посетено:
1390
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30161-duhat-na-yaponskoto-kukleno-izkustvo-ozhivyava-na-stsenata-na-teatar-balgarska-armiya