Сцена / екран / ефир

Новият филм на Роман Полански открива кино-литературния фестивал CineLibri

Фестивалът е от 5 до 20 октомври

Новият филм на Роман Полански открива кино-литературния фестивал CineLibri

 

◊ ФИЛМЪТ НА ПОЛАНСКИ С ПРОЖЕКЦИЯ В СОФИЯ ВЕДНАГА СЛЕД КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

Новият филм на Роман Полански “Офицер и шпионин” ще открие петото юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri. Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в Зала 1 на НДК от 19:00 ч. Очаква ни и акустичен пърформанс на Мила Робърт.

Копродукцията на Франция и Италия „Офицер и шпионин” е адаптация по бестселъра на Робърт Харис. Филмът идва в България веднага след официалната си премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция.

Филмът „Офицер и шпионин” е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден („Артистът”), Луи Гарел („Изключителният Годар”), Матю Алмарик („Скафандърът и пеперудата”), Еманюел Сене („Венера в кожи”). Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни разказва една история, която звучи изумително актуално и днес - история за лов на вещици, тайни трибунали, неуправляеми разузнавателни агенции, съдбата на доносници.

 

◊ ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА CINELIBRI Е В СЕДЕМ ГРАДА

Между 5 и 20 октомври зрителите на CineLibri ще станат свидетели на забележителни филмови и литературни премиери, ще се срещнат с кинорежисьори от световна величина и други ярки фигури от света на изкуството. Тази година фестивалът ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение” и ще покаже 55 филмови продукции, завършени през последната година.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
18.09.2019 г. 09:21
Посетено:
725
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30153-noviyat-film-na-roman-polanski-otkriva-kino-literaturniya-festival-cinelibri