Сцена / екран / ефир

55 години ще отбележи Театър 199 „Валентин Стойчев“ през новия сезон

Театърът открива сезона на 16 септември с „Приятно ми е, Ива!“

55 години ще отбележи Театър 199 „Валентин Стойчев“ през новия сезон

 

◊ СЕЗОН 2019/2020 В ТЕАТЪР 199 "ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ"

Театър 199 „Валентин Стойчев“ откри своя сезон с участие на постановката „Най-бързият часовник във Вселената“ от Филип Ридли в 35-ото издание на Празници на изкуствата „Аполония“, а софийските представления започват на 16 септември от 20:00 часа.

Театър 199 ще даде начало на новия театрален сезон с представлението „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова. Спектакълът е отличен с две награди „Икар“ 2019 – за водеща женска роля и за драматургичен текст, както и с извънредна награда „Златен кукерикон“ за индивидуално театрално постижение.

С това заглавие театърът ще вземе участие в Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ – Пловдив на 12 септември и в Есенен театрален салон – Сливен на 18 септември.

Други акценти в програмата на Театър 199 през септември са двете най-нови заглавия в репертоарния афиш – комедията „Влюбена, сгодена, изчезнала“ от Щефан Фьогел на 18 септември и „Най-бързият часовник във Вселената“ от Филип Ридли на 28 септември.

Спектакълът „Нос“ по Гогол ще се играе на 26 септември в рамките на юбилейното 10-о издание на куклено-театралния фестивал „Пиеро“ – Стара Загора.

 

За предстоящия сезон в аванс:

На 22 октомври от 19:30 часа ще се състои премиерата на скандинавската пиеса „Хаос“ от Мика Миляхо, режисьор – Марий Росен. В постановката участват: Йоана Буковска – Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян.

До края на 2019 г. е програмирана и премиера на постановка за деца. На 15 декември най-малките театрални почитатели ще могат да видят „Малката кибритопродавачка“ по Ханс Кр. Андерсен. Това ще е дипломен спектакъл и режисьорски дебют на куклената актриса Анна-Валерия Гостанян.

Кулминацията на сезона е предвидена за 12 юни 2020 г., когато Театър 199 официално ще отбележи 55 години от създаването си с премиерата на пиесата „Боклук“ от Елена Телбис. Режисьор на постановката е Ивайло Христов, а в ролите ще видим: Светлана Янчева, Анастасия Лютова и Весела Бабинова.

Текстът на Елена Телбис спечели последното издание на конкурса на театъра за съвременна камерна драматургия „Славка Славова“.

 

... и още нещо!

На 15 септември от 19:30 часа в салона на Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще се състои премиерата на книгата „Театрална география, истории, личности“ от Стефан Янков. Книгата ще бъде представена от Младен Влашки, Теди Москов и Никола Вандов.

За автора:

Стефан Янков е театровед, който работи като драматург в Пловдивския и Хасковския театър. Бил е директор на Сливенския театър, Младежкия театър и Първи частен театър „Ла Страда“. Бил е директор на Национален център за театър към Министерство на културата.

За книгата:

„Не зная дали всеки би намерил смелост да напише подобна искрена книга със спомени, но съм сигурен, че всеки би искал да живее живот, подобен на описания.“

„Стефан Янков е добър ученик на своите духовни учители-разказвачи. Страниците, които ще прочетеш, щастливи читателю, са пропити от дъхаво червено вино и благостта на сладкодумието.“

„Делото” е театърът. Почти 20 години Стефан Янков е в центъра на театралния живот в провинцията (Пловдив, Димитровград, Хасково, Сливен, Смолян), а през следващите повече от 20 години работи в софийски театри или в Националния център за театър. Бил е драматург, бил е и директор. Истински театрал. Самоироничен, вслушан в света около него, замислен за същината на случващото се...”

Никола Вандов

*

Входът е свободен. Заповядайте!

Автор:
Театър 199 "Валентин Стойчев"
Публикация:
12.09.2019 г. 23:02
Посетено:
925
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30137-55-godini-shte-otbelezhi-teatar-199-valentin-stoychev-prez-noviya-sezon