Сцена / екран / ефир

Опера в цирка – за първи път и в Несебър

„Палячи“ - опера от Руджеро Леонкавало под купола на Академичен цирк „Балкански“ на 22 и 29 юли в Несебър

Опера в цирка – за първи път и в Несебър

 

◊ ОПЕРА В ЦИРКА - ЗА ПЪРВИ ПЪТ И В НЕСЕБЪР

„Палячи“ – уникалната продукция на Държавна опера Стара Загора съвместно с Академичен цирк „Балкански“, ще бъде представена за първи път в Несебър на 22 и 29 юли от 21.00 часа в шапитото на цирка (цирковата площадка, ул. "Крайбрежна" - до Лунапарка).

„Палячи“ – Опера в цирка на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Иновативен спектакъл и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка. Спектакълът се радва на небивал успех и бе представен през изминалия сезон освен в Стара Загора, където бе осъществена премиерата, във Варна, Пловдив и София.

Идеята за Опера в цирка е на световно признатия тенор Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай  и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.

Спектаклите в Несебър ще дирижират главният диригент на Държавна опера Стара Загора Ивайло Кринчев (22 юли) и Владимир Бошнаков (29 юли). Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе (Румъния) и Салваторе Русо (Италия). Зрителите могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера Стара Загора. В ролята на Канио на 22 юли ще бъде Калуди Калудов, а на 29 юли – Георги Динев. В ролята на Неда ще се представят Анна Дитри (22 юли) и Деси Стефанова (29 юли). Ролите на директора на цирка и Тонио ще си поделят Александър Крунев и Нико Исаков. Валери Турманов зрителите ще видят в ролята на Силвио, а Ивайло Йовчев – в ролята на Бепо.

Под купола на цирка ще бъде представена атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера. Изключително вълнуващо и въздействащо е лазерното шоу на Цирк „Балкански“ на фона на музиката на интермецото.

„Палячи“ с Калуди Калудов на 22 юли в Несебър - видео

*

Предварителна продажба на билети:

Билетна каса Цирк "Балкански": работно време от 10:00 ч. до 22:00 ч., тел. 0878 570 602 (в Несебър - от 17 юли)

Билетна каса: ул. "Хан Крум" 16 А  магазин "Оптика" срещу Банка ДСК – тел. 0884 668 382

Билетна каса град Бургас: Часовникът пред хотел „България“ – тел. 0894 898 098

Онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg

 

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
18.07.2019 г. 16:23
Посетено: 964
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/30012-opera-v-tsirka-za-parvi-pat-i-v-nesebar