Сцена / екран / ефир

Грандиозна „Аида“ на Античната и средновековна крепост "Туида" в Сливен

Световният тенор и Почетен гражданин на Сливен Камен Чанев в ролята на Радамес

Грандиозна „Аида“ на Античната и средновековна крепост "Туида" в Сливен

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 юли от 21.00 часа късноантичната и средновековна крепост „Туида“ в град Сливен ще се превърне за първи път в оперна сцена, на която ще се разиграе вълнуващата история на операта „Аида“ от Джузепе Верди. Идеята е на световно признатия тенор и почетен гражданин на Сливен Камен Чанев, прегърната от Кмета на града Стефан Радев.

Грандиозната продукция на Старозагорската опера се подготвя специално за събитието. Режисьор на мегаспектакъла на операта „Аида“ е Огнян Драганов, монументалната сценография е дело на Тодор Демеров, а художник на част от пищните костюми – италианският майстор-сценограф и костюмограф Салваторе Русо. Впечатляващите балетни платна ще се осъществят с участието на балетната трупа на Старозагорската опера, както и деца от балетните школи „Адажио“ и „ПетиПа“ – Сливен. Хореографията е на Ромина Славова. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.

Звезден солистичен състав ще изпълни главните роли - в ролята на Радамес ще се представи световноизвестният български тенор Камен Чанев. На родна сцена ще се изяви в ролята на Амнерис очарователното мецосопрано – гордост за своя роден град Сливен, Даниела Дякова. Брилянтното сопрано Таня Иванова ще гостува в ролята на Аида, великолепният баритон със завидна международна кариера Кирил Манолов – ще бъде в ролята на Амонасро, а в ролите на Рамфис и Царя на Египет зрителите ще се насладят на блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. Участват още оркестър, хор, балет на Държавна опера Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“, деца от балетни школи „Адажио“ и „ПетиПа“-Сливен.

 

 

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
10.07.2019 г. 14:03
Посетено:
1208
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29999-grandiozna-aida-na-antichnata-i-srednovekovna-krepost-tuida-v-sliven