Сцена / екран / ефир

"Трубадур" от Джузепе Верди - "Опера на стадиона" за четвърти път

7 юли 2019, 21.00 часа, стадион „Берое“ - Стара Загора

"Трубадур" от Джузепе Верди - "Опера на стадиона" за четвърти път

 

◊ ОПЕРА НА СТАДИОНА 2019

„Трубадур“ със Зоран Тодорович и Кирил Манолов на стадион „Берое“

На 7 юли от 21.00 часа на стадион „Берое“ Държавна опера Стара Загора ще представи грандиозен спектакъл на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди. Продукцията се подготвя специално за четвъртото издание на „Опера на стадиона“. „Трубадур” е сред най-обичаните и очаквани винаги с интерес оперни заглавия на гениалния италиански композитор Джузепе Верди. Неслучайно „Трубадур” е второто оперно заглавие, което е поставено на сцената на Старозагорската опера, след нейното създаване през 1925 година.

Спектакълът, който ще бъде представен тази година на стадион „Берое“,  е решен с ефектна сценична визия и залага на подбора на звезден солистичен състав, оригинална режисура и брилянтно изпълнение на своя основен състав – солисти, хор и оркестър на Старозагорската опера под диригентството на главния диригент Ивайло Кринчев. Режисьорът Огнян Драганов, неподражаем в своя артистичен размах при усвояването на огромни сценични пространства, отново ще провокира зрителите с интересни и интригуващи режисьорски решения. Сценографията се подготвя от художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Дизайнер на впечатляващите костюми е Денис Иванов. Диригент на хора Младен Станев.

Великолепен солистичен състав ще зарадва на 7 юли с изпълненията си почитателите на оперното изкуство. Световно признатият тенор Зоран Тодорович ще изпълни ролята на Манрико. Очарователният сърбин, който живее от години в Германия, за трети път участва в постановка на Старозагорската опера. През 2017 година Зоран Тодорович бе горещо аплодиран в ролята на Туриду в спектакъла на операта „Селска чест“ на Маскани на хълма Царевец във Велико Търново (в рамките на Летния сезон на българските оперни театри - Царевец), а миналата година – грабна сърцата на старозагорци с превъплъщението си в ролята на Канио в спектакъла на операта „Палячи“ под купола на Цирк „Балкански“. Кирил Манолов, който в момента прави впечатляваща международна кариера, ще бъде в ролята на граф Ди Луна. Баритонът плени големия италиански маестро Рикардо Мути с ролята на Фалстаф и в продължение на няколко сезона талантливият изпълнител бе фаворит в тази роля на различни световни оперни сцени. Кирил Манолов има специален сантимент към Стара Загора – на сцената на Операта е направил своя дебют в ролята на Граф ди Луна и това е била първата му голяма роля изобщо във вердиевия репертоар. В ролята на Азучена гостува  Даниела Дякова, която се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български театри и редица европейски оперни сцени. А ролята на Азучена ѝ донася високата оценка на публиката и професионалната критика у нас и в чужбина за нейната изключителна интерпретация на трагичния образ на циганката. Изтъкнатата солистка на Старозагорската опера Елена Баръмова с внушителен репертоар, чест гост на различни оперни театри  в Европа, ще бъде в ролята на Леонора. Участват още Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Игнат Желев и др., оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, деца от сдружение „Свят без граници“.

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
02.07.2019 г. 17:25
Етикети:
Посетено:
911
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29965-trubadur-ot-dzhuzepe-verdi-opera-na-stadiona-za-chetvarti-pat