Сцена / екран / ефир

Прожекция на Надежда Олег Ляхова

4 юли 2019, 21:00 часа, галерия "Структура"

Прожекция на Надежда Олег Ляхова

Надежда Олег Ляхова. "Дупки", 2015 - кадър от видеото

 

◊ ПОКАНА

Галерия "Структура" представя

Надежда Олег Ляхова

Как си?

Еднократна прожекция на видеата 
„Как си", 2015, 13:25 мин и „Дупки", 2017, 8:43 мин

4 юли 2019, четвъртък, 21:00 часа
галерия "Структура", ул. "Кузман Шапкарев" 9, 1000 София

   

Присъствието на Надежда Олег Ляхова в художествения пейзаж е едновременно силно и ненатрапчиво. Нейните появявания не са чести и винаги са продиктувани от дълбоки вътрешни мотиви. Отношението ѝ към правенето на изкуство е пределно честно и идеалистично.

Много често, особено през последните години, проектите ѝ са свързани с конкретни случки и лични истории. Болезнената откровеност и дълбочината на преживяното са изпитание за зрителя. Авторката обаче не остава на повърхността на дадената ситуация, а успява да изведе красиви и сложни метафори за живота и криволичещите му пътеки.

В двете видеа, които сега представя за първи път пред публика: „Как си", 2015, 13:25 мин и „Дупки", 2017, 8:43 мин, Надежда Олег Ляхова споделя собствения си опит. Тъжните приказки на изминалите години са превърнати в поетични разкази, като опит за справяне и търсене на изход. Авторката изпробва различни терапии – от традиционните вярвания през езическите ритуали до чуждите суеверия, опитва се да намери ключ към скръбта чрез повтарящи се действия и различни занимания. Унищожаването на свидетелствата за тези „184 мегабайта болка и отчаяние" не помага, но енергията трябва да се изразходва. Търпеливото, настойчиво и отчаяно запълване на дупки в старата стогодишна стена е всъщност израз на неистовия стремеж да се възвърне загубената цялост на душата. Оптимизмът се редува с тъга и брутална трезвост. „Трябва, мога, ще продължа" се сблъсква с всекидневната, ежечасна и ежеминутна битка с преодоляването на житейските препятствия.
 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
03.07.2019 г. 13:28
Посетено:
761
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29961-prozhektsiya-na-nadezhda-oleg-lyahova