Сцена / екран / ефир

Киномания 2006 органайзер: азиатско кино

Далечна Азия - отблизо

Уважаеми киномане,

Азия ти е далече и като километри, и като култура. Но пък Киномания 2006 ти е пределно близо, затова вземай химикалка и лист и си записвай кога/къде/какво азиатско кино можеш да гледаш:

◊  Малко японска анимания, наградена с “Оскар” и “Златна мечка” от Берлинале. Това е “Отнесена от духовете” на режисьора Хаяо Миядзаки. Нестандартни визуални решения, магия и крачещи насам-натам божествени създания, “възкръснали” от японската митология, нещо като “Алиса в страната на чудесата”, но с бонус – духове, напомнящи на герои от Междузвездни войни. Това са само някои от коментарите за филма. Но какво се случва в него? Кофти тръпка за момиче на 10 години, но истината понякога е жестока – малката Чихиро се изгубва в изоставен лунапарк, родителите й са превърнати в прасета, а тя самата е станала почти невидима. Нощта идва и “О, чудо!” – предплатеният пакет “Промоция: Хорър за малки дечица” едва сега започва. Светът, в който е попаднала Чихиро, е обитаван от милиони призраци, богове и гоблини, мотаят се прилепи и някаква магьосница Юбаба. А сега накъде? Ами малката Чихиро сменя името си на Сен и започва епична битка с духове, за да спаси родителите си и себе си от цялата тази бъркотия.

»  Гледай на 11.11., Люмиер, 14.00. Също и в Център на 12.11. от 16.00. Последен шанс: 16.11., Одеон, 20.00.


◊  Хонконгски криминален трилър, касов хит в Азия, 6 награди на фестивала “Златен кон” 2003 (Тайпе), с две продължения и един холивудски римейк от Мартин Скорсезе (“От другата страна” с участието на Джак Никълсън, Леонардо Ди Каприо и Мат Деймън). Това е “Пъклени дела” на режисьора Андрю Лау.

»  Гледай на 9.11. в Зала 1 на НДК, 19.30. Или на 13.11. в Център от 18.30. Ако си в Пловдив на 19.11., отиди в Лъки от 16.00.


◊  Ким Ки Дук е пак тук! След “Стик № 3” и “Пролет, лято, есен, зима... и пролет” идва “Остров”. Някои пишат, че това е необичайна любовна история. Не, моля ви се, това си е необичайно болезнена история – за едно закътано някъде си езеро, в което плуват малки дървени къщички, посещавани от рибари, самотни мъже и проститутки или пък от съмнителни хора със съмнително минало. Ако харесваш красивото и спокойно азиатско кино, разказващо за сексуални перверзии, брутална любов и крайно насилие така естествено, както един англичанин би говорил за времето, тогава

»  гледай на 12.11. от 18.30 в Лъки (Пловдив) или на 20.11. от 18.30 в Център.


◊  И една история по действителен случай за тези, които обичат животните и им пука какво се случва на тази планета. “Кекесили: Планински патрул” е филм за група доброволци, бранещи тибетските антилопи от бракониери в Тибет. Кекесили е името на най-големият китайски резерват, където живеят антилопите чиру, преследвани заради ценната си кожа. Ето какво споделя режисьорът Лу Чуан: "Исках да направя филм за оцеляването. Патрулите са съставени от местни тибетци - все доброволци. Те преживяват при екстремно тежки условия на границата с Китай, където животът е застрашен заради голямата надморска височина и липсата на кислород. Въпреки че се борят по цял ден на живот и смърт, те остават спокойни и умиротворени заради своята дълбока вяра. Освен с физическите предизвикателства, те се сблъскват и с морални. За да оцелеят, патрулиращите са принудени да продават безценните антилопски кожи, които са спасили от бракониерите. Исках да представя събитията и от гледната точка на ловците. Докато пишех сценария, посетих няколко пъти Кекесили и се срещнах с доста истински бракониери. Сега гледам на тях по-скоро като на обикновени фермери, отколкото като бруталните бандити, които си представяте. Бедността ги е превърнала в касапи и те убиват антилопите само по една причина - собственото си оцеляване."

»  Гледай на 11.11. от 20.30 в Дома на киното, на 15.11. от 18.30 в Център или на 18.11. от 16.45 в Люмиер.


◊  73-годишният японски режисьор Йоджи Ямада представя първия си самурайски филм, който обаче не акцентира върху физическата сила и боя с мечове, характерни за жанра. “Самураят на здрача” показва с хуманно пристрастие самурая, който се грижи за семейството си и се опитва да защити съсипана от живота жена. Филмът е носител на 12 награди от Японската академия на изкуствата. 

»  Гледай на 10.11. от 20.30 в Люмиер. На 15.11. филмът се прожектира в Център от 20.30. Последен шанс – 17.11., 20.30, Дом на киното.


◊  И накрая, един наистина красив и ексцентричен филм, копродукция между Тайланд и Япония. “Последният живот във вселената” на режисьора Пен-Ек е филм за отчаяния библиотекар Кенджи. Опитите му да се самоубие обаче водят до смъртта на други хора.

»  Гледай на 8.11. от 20.30 в Одеон.
Автор:
Момчил Цонев, спец. кореспондент на LiterNet за Киномания 2006
Публикация:
08.11.2006 г. 14:56
Посетено:
999
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/2995-kinomaniya-2006-organayzer-aziatsko-kino