Сцена / екран / ефир

Премиера на „Ангели в действие“ – документален филм за състоянието и бъдещето на образованието в България

25 юни 2019, 18:00 ч., Дом на киното - София

Премиера на „Ангели в действие“ – документален филм за състоянието и бъдещето на образованието в България

 

◊ ПОКАНА

Днес, 25 юни, от 18:00 ч. в Дома на киното ще се състои премиерата на пълнометражния документален филм „Ангели в действие” - филм за състоянието и бъдещето на образованието в България.

„Ако искаш да бъдеш новатор, то със сигурност трябва да излезеш извън рамката. Излезеш ли извън рамката, нарушаваш страшно много закони, които трябва да следваш. Ако искаш да бъдеш новатор, то тогава при всички положения трябва да бъдеш нарушител, което е парадоксално.” – Ангел Ангелов, учител по информационни технологии в СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, и герой в „Ангели в действие”.

Какво е да си новатор в българско училище? Защо има толкова малко мъже в системата на средното образование? Какво ни струва невежеството? Какви хора възпитаваме – поданици или граждани? Каква е ролята на учителя днес и как да мотивираме младите хора да продължат по стъпките им утре? Къде се къса връзката между учители, родители и деца? Панацея ли са технологиите за проблемите на българското образование?

Героите на „Ангели в действие” отговарят на тези и още много наболели въпроси, които от години стоят на дневен ред в обществото. Филмът е вдъхновен от учителя по информационни технологии Ангел Ангелов от гр. Шумен, неговите успехи в страната и чужбина и абсурдите, пред които е изправен всеки ден в своята практика. Разказът му се допълва от експерти от държавния, неправителствения и частен сектор, сред които д-р Антоан Тонев, учител по история и директор на 17 СУ „Дамян Груев“ в гр. София, Евгения Пеева - основател на фондация „Заедно в час“, Деница Сачева - зам.-министър на Министерство на образованието и науката, Маарит Росси от Финландия - учител по математика и финалист на „Глобалната учителска награда 2016”, проф. Сергей Игнатов – бивш министър на образованието и науката, Яна Алексиева - директор на асоциация „Родители“, както и анимираното чудовище Зор, чиито пипала задушават системата.

„Всички сме потърпевши от проблемите на образованието, но масово продължаваме да стоим безучастни и да роптаем отстрани в очакване някой друг, а не ние да ги решим. Целта на филма е да провокира конструктивна дискусия в цялото общество за належащата нужда да възвърнем престижа на учителската професия, да започнем качествено да подкрепяме учителите и да осъзнаем, че ако не мотивираме и привлечем млади кадри в сектора, учителите от застрашен вид скоро ще се превърнат в изчезващ,” каза Николай Михайлов, режисьор на „Ангели в действие”. „Надяваме се, че представянето на проблема с езика на киното ще убеди публиката, че е наша колективна отговорност да направим всичко възможно децата да повярват в себе си и да изберат да станат учители, а за да се случи това, те първо трябва да видят личния ни пример.”

Премиерата на пълнометражния документален филм „Ангели в действие” ще се състои днес, 25 юни, от 18:00 ч. в Дома на киното в София, след което предстоят прожекции и отворени дискусии в страната. Оператор на филма е Христо Лазаров, музика – Петко Манчев, продуцент – Николай Михайлов от CineArt.

*

Николай Михайлов е режисьор и продуцент, директор „Международни отношения” на българскатата асоциация на аниматорите и художниците „Пройко Пройков“. От 1998 г. работи като аниматор, визуализатор и режисьор за архитектурни, телевизионни, кино и уеб проекти. Завършил е „Анимационно кино” в НБУ и от 2003 г. преподава в няколко университета и академии. През 2017 г. се сертифицира като V-Ray обучител.

Участници в „Ангели в действие: Албена Иванова, директор на СУ „Сава Доброплодни“ и учител по математика, гр. Шумен; Ангел Ангелов, учител по ИТ в СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен; д-р Антоан Тонев, учител по история и директор на 17 СУ „Дамян Груев“, гр. София; Вилияна Мутафова; Деница Сачева, зам.-министър на Министерство на образованието и науката; Десислава Миленкова, преподавател в училищен комплекс „Азбуки“, гр. София; Евгения Пеева, основател на фондация „Заедно в час“; Иван Господинов, Khan Academy България; Кирил Русев, основател на Jumpido, Envision; Мартин Крондев, преподавател в училищен комплекс „Азбуки“, гр. София; Маарит Росси, Финландия, учител по математика, финалист на „Глобалната учителска награда 2016” и създател на „Пътища към математиката”; проф. Сергей Игнатов, египтолог, министър на образованието и науката (2009-2013), ректор на НБУ (2002-2009); Яна Алексиева, психолог, директор на Асоциация „Родители“.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.06.2019 г. 13:26
Етикети:
проектобществоучилищеНиколай Михайловобразованиедокументален филмПремиера
Петко Манчев
Христо Лазаров
CineArt
„Ангели в действие“
Посетено:
918
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29917-premiera-na-angeli-v-deystvie-dokumentalen-film-za-sastoyanieto-i-badeshteto-na-obrazovanieto-v-balgariya