Сцена / екран / ефир

Спектакълът "Арсеник и стари дантели" на Театър "Българска армия" гостува във Варна

25 юни 2019, 19:30 ч., Фестивален и конгресен център - Варна

Спектакълът "Арсеник и стари дантели" на Театър "Българска армия" гостува във Варна

 

◊ ПОКАНА

Театър "Българска армия"
представя

на 25 юни от 19:30 във ФКЦ – гр. Варна

"Арсеник и стари дантели"

от Джоузеф Кесълринг

Превод Здравко Митков

Постановка Борислав Чакринов (гост)

Сценография и костюми Нина Пашова

 

Сюжетът на комедията „Aрсеник и стари дантели” ни среща с известния театрален критик и страстен противник на брака - Мортимър Брустър, който не може да устои на чара на красивата Илейн и... предлага брак. Но неочаквано откритие му отнема насладата от медения месец. В старата ракла, в дома на неговите лели – Аби и Марта, чиято богоугодна благотворителност е добре позната из целия град, Мортимър открива труп. Не „труп”, а „трупове” – оказва се, че това е 12-ата им жертва. С идеята да „облекчат  живота им”, Аби и Марта черпели самотни хора, които приютявали в техния пансион, с чаша от позабравеното Бъзово вино, но... придружено с лъжичка арсеник, половин лъжичка стрихнин и щипка цианид. Вече почерпените господа закопавали в мазето, където и в този момент братът на Мортимър – Теди „копаел поредния шлюз на Панамския канал”. Фактът, че той смята себе си за президента Теди Рузвелт се допълва с появата на още по-безумния им трети брат - Джонатан, с явни маниакални наклонности.

В криминалната пародия, която вече 77 години не слиза от световните сцени, са замесени актьорите: Гергана Данданова, Радосвета Василева, Асен Кобиларов, Тигран Торосян, Елена Иванова, Веселин Ранков, Мирослав Пашов, Милен Миланов, Александър Дойнов, Луизабел Николова, Симеон Дамянов, Иван Налбантов, Йордан Алексиев и Калин Иванов.

Има автори, чието име шества по света с едно единствено произведение. Такъв е случаят с Джоузеф Кесълринг и неговата пиеса „Aрсеник и стари дантели” играна 1444 пъти след премиерата й на Бродуей  през 1941 година. От тогава до днес пиесата не слиза от световните сцени.

Любопитен факт е, че един от най-шумните случаи в криминалистиката вдъхновява Джоузеф Кесълринг за написването на „Aрсеник и стари дантели”.  По-късно случайността подхвърля неговия сценарий в ръцете на съпругата на популярен по това време продуцент и тя толкова се забавлява, че мъжът й помага на драматурга да реализира пиесата си. 

През последните години се чуха немалко хули, изречени от театрални пуритани и сноби, по отношение на Нейно Величество Комедията. Много често до думата „Комедия” се мъдрят незаслужено епитети като „пошла” и „елементарна”. Намирам, че ако беше вярно, то Комедията не би родила едни от най-великите артисти на нащето време – Чарли Чаплин, Луи дьо Финес, Калоянчев...

Пиесата „Арсеник и стари дантели” отдавна се е превърнала в това, което наричаме „класика в жанра”. Написана като пародия на „сериозния” театър, тя вече десетилетия не слиза от родните и световните сцени, с единствената задача – да забавлява. Изпълнена от бляскавата трупа на Театър "Българска армия", твърдо вярвам, че „Арсеник и стари дантели” ще се превърне в едно изискано забавление.

Приятно гледане!

Борислав Чакринов

 

Заповядайте на 25 юни на „Aрсеник и стари дантели” във Фестивален и конгресен център - Варна от 19:30 часа.

Автор:
Театър "Българска армия"
Публикация:
21.06.2019 г. 17:46
Посетено:
1018
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29907-spektakalat-arsenik-i-stari-danteli-na-teatar-balgarska-armiya-gostuva-vav-varna