Сцена / екран / ефир

Мая Бежанска за 50-и път в "Колекционерката"

Тази вечер е юбилейното представление в Театър 199

Мая Бежанска за 50-и път в "Колекционерката"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Мая Бежанска за 50-и път в "Колекционерката"

На 30 май, четвъртък, от 19:30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще покаже за 50-и юбилеен път постановката „Колекционерката“ от Радослав Чичев.

Пиесата печели третото издание на анонимния конкурс за съвременна българска драматургия "Славка Славова" на театъра през 2010 г.

Постановката е дело на Катя Петрова, сценография – Рин Ямамура и музика – Христо Йоцов. В главната роля е Мая Бежанска.

 

Всеки човек е колекционер. Кой не пази сувенири от екскурзиите си или снимки от рождените дни на своите деца? Това са обичайни неща, не си даваме сметка, че е колекциониране - колекция от мигове. Що се отнася до колекционирането като хоби, то се практикува от всеки пети на света. 

Най-многобройни са колекционерите на монети, пощенски марки, картини, първи издания на книги, всички видове часовници. Има и такива, които събират стари автомобили и такива, които събират очукани чайници, но има и колекционери на костилки, празни туби от паста за зъби, червени клоунски носове или пък видове връв. 
Ние живеем с вродения инстинкт да не пропуснем нищо, с инстинкта да попълваме житейския класьор. Но може ли да се окаже той смола, която ни примамва за да ни плени като мушици и да се втвърди? 

"Колекционерката" е спектакъл за слънцето и кехлибара! 

Отличията на спектакъла включват: награда за женска роля от Международния фестивал на спектаклите с един актьор „BGMOT” – Габрово 2016; за режисура и сценография от Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ – Шумен 2015 г., както и номинация „Икар“ за сценография.

 

Автор: Театър 199 "Валентин Стойчев"
30.05.2019 г. 12:33
Посетено: 507
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29764-maya-bezhanska-za-50-i-pat-v-kolektsionerkata