Сцена / екран / ефир

„Хората от Оз“ за 100-тен път в Театър 199

Юбилейното представление е на 23 май

„Хората от Оз“ за 100-тен път в Театър 199

 

◊ ПОКАНА

На 23 май, четвъртък, от 19:30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще покаже юбилейното 100-тно представление на „Хората от Оз“ от Яна Борисова. Постановката е дело на Галин Стоев. Художник е  Юлиян Табаков, а в ролите ще видим Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова.                    

„Хората от Оз”, ведно с „Малка пиеса за детска стая” и „Приятнострашно”, завършва този  емоционален и драматургичен  триптих, който се случи заради един театър, едно приятелство и група вдъхновяващи актьори. Героите в тези пиеси много си приличат. Може би са едни и същи хора в различни прераждания. Може и да не са. По-важното е, че това са същества, способни да приемат чувствата си, да ги коментират и споделят, което им е помогнало да оцелеят в „един доста притеснителен свят”. „Хората от Оз” е нещо като дълго любовно писмо без адресат. Вътре е написано всичко, което искаме да кажем на тези, които обичаме или сме обичали някога.

Яна Борисова и Галин Стоев

„Да говорим спокойно за любовта е лукс.”

„Във влюбването, за разлика от всички останали емоционални състояния, има и надежда. В страстта има отчаяние. В обичта – няма страх.”

„Единственото нещо, което не се съобразява със старостта, е любовта. Може да те сполети винаги, без да й пука дали е уместна. Любовта е много нетактична.”

„... Градът ни е много грозен, затова е поносим. Нас красотата ни убива. Усетих го, когато бях в Рим. Толкова е красиво, че можеш да паднеш и да умреш. Казандзакис казва: „Безмилостна е красотата, не ти я гледаш, а тя те гледа и не прощава.”

„В театъра, скъпи мой, всеки тенекиен човек има шанса да открие сърцето си...”              

Из „Хората от Оз"

Актьорът Атанас Атанасов е отличен с Аскеер“ 2013 за изпълнението си в спектакъла, а Цветана Манева - наградена за ролята си на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ - Шумен 2014 г. Яна Борисова получи „Икар“ 2014 за драматургичен текст.

 

 

Автор:
Театър 199 "Валентин Стойчев"
Публикация:
22.05.2019 г. 14:33