Сцена / екран / ефир

Нова книга и спектакъл на операта „Мадам Бътерфлай“ за 100 години от рождението на Миньо Минев

19 април 2019, 19.00 часа, Държавна опера Стара Загора

Нова книга и спектакъл на операта „Мадам Бътерфлай“ за 100 години от рождението на Миньо Минев

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 април от 19.00 часа в Държавна опера Стара Загора ще представи операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Спектакълът е посветен на 100 години от рождението на Миньо Минев. На 5 февруари 2019 г. се навършиха 100 години от рождението на Миньо Минев (5.02.1919 – 8.11.1984), дългогодишен солист на Старозагорската опера, певецът, който носеше повече от 40 години теноровия репертоар на музикалната институция. Десетки са пресъздадените и интерпретирани от него роли, някои от които и до ден днешен останали като пример за високо изкуство.

Преди спектакъла – от 18.00 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора ще бъде представена книгата „Най-добрият Луд гидия“, посветена на Миньо Минев. Автор на изданието е главен асистент д-р Ема Жунич от Института за изследване на изкуствата при БАН. В срещата с публиката ще участва и дъщерята на големия изпълнител – оперната прима Стефка Минева.

Диригент на спектакъла на 19 април е Маестро Якопо Сипари ди Пескарола (Италия). Той е познат на старозагорската публика от спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини на 10 ноември 2018 г. Талантливият и екстравагантен  Маестро Якопо Сипари е бил Музикален директор на Македонската държавна опера и балет, главен гост-диригент на Пучиниевия  фестивал в Торе дел Лаго, както и гост-диригент на Оперния фестивал на Помпей, Белини фестивал и др. Якопо Сипари е един от най-обещаващите млади диригенти на Италия (и практикуващ адвокат във Ватикана).

Режисьорската адаптация на постановката на „Мадам Бътерфлай“ е на Славчо Николов, Сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова.

За първи път на сцената на Старозагорската опера в ролята на Чо-Чо-сан гостува италианското сопрано Силвана Фроли – добре познато име от световните оперни сцени. Оценена високо като една от най-добрите изпълнителки в пучиниевия репертоар, Силвана Фроли е постоянен гост-изпълнител на емблематичния Пучиниев фестивал в Торе дел Лаго. Предпочитана е и в редица концерти, посветени на творчеството на великия композитор в Италия и в различни европейски страни. Освен знаковите за певицата роли на Мими, Тоска, Чо-Чо-сан, Турандот, в репертоара на Силвана Фроли влизат още ролите на Сантуца, Изабо, Леонора в „Трубадур“, Елизабет в „Дон Карлос“, Амелия в „Бал с маски“, Аида, Силвия в „Зането“, Мадалена в „Андре Шение“ и др.

В ролята на Пинкертон ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, който се радва на успешна международна кариера. Шарплес ще бъде утвърденият баритон Александър Крунев, ролята на Сузуки ще изпълни брилянтното мецосопрано Петя Петрова , Горо е Ивайло Йовчев, Кейт Пинкертон е Емилия Джурова и др. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора.

 

"Мадам Бътерфлай" на Държавна опера Стара Загора е спектакъл, създаден през 2005 г. за откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ). В тази година сградата на Операта все още не е завършена и спектаклите се играят на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в града. През сезон 2005/2006, по покана на Columbia Artist Management, спектакълът е представен в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012 г., представлението не слиза от афиша Старозагорска сцена в продължение на 6 сезона като се радва на изключителен зрителски интерес.

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
18.04.2019 г. 14:01
Етикети:
Славчо Николовпремиера на книгагодишнинаМадам БътерфлайДържавна опера Стара Загора
Ема Жунич
Силвана Фроли
Якопо Сипари ди Пескарола
Миньо Минев
Посетено:
1344
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29470-nova-kniga-i-spektakal-na-operata-madam-baterflay-za-100-godini-ot-rozhdenieto-na-minyo-minev