Сцена / екран / ефир

Спектакълът „Наемателят“ на режисьора Александра Петрова гостува в София

Само на 16 март от 20:00 ч. в Театър „Азарян“

Спектакълът „Наемателят“ на режисьора Александра Петрова гостува в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Единствено на 16 март от 20:00 ч. в Театър „Азарян“ софиянци и гости на столицата ще могат да гледат спектакъла „Наемателят“ (М. Зупанчич) на режисьора Александра Петрова, позната ни от спектаклите „Хамелин“ (Награда за  режисьорски дебют Икар 2017), „Вихрушка“ (Сатиричен театър „Алеко Константинов“) и „Хензел и Гретел“ (Младежки театър „Николай Бинев“), които тя постави успешно за краткото време от дипломирането си през 2016 досега.

„Наемателят“ е номиниран за годишните награди на Българския съюз на артистите ИКАР в категория "Авторска музика". Композитор е младият и небезизвестен Милен Апостолов, диригент, автор на десетки произведения за съвременна и класическа музика за кино, телевизия, театър, танци и др. Селектираният в класацията за влиятелни млади личности в сферата на културата и изкуството на Forbes България „30 под 30“, споделя за написването на музиката към спектакъла, че „...беше вълнуващ процес - пътешествие из човешката психика. Благодарение на ясната режисьорска концепция и изключителната енергия на екипа, работата се превърна в удоволствие. Предизвикателстовото беше голямо, но ми позволи да открия нови кътчета в композиционния си език.“

За съвместната творческа работа, режисьорът Александра Петрова добавя: „Минахме през отделни варианти, докато открием най-точния. Музиката в този спектакъл не е контрапункт на действието или илюстрация за подсилване на емоциите, а част от действието. Тя деликатно, но в същото време категорично развива линията на скритите пластове в нагласата на персонажите (съквартирантите) един към друг, които са като бомба със закъснител.“

Спектакълът „Наемателят“, който радва пловдивчани от лятото на 2018-та година, е вълнуваща история за трудно уловимата граница между реда и тиранията, любовта и репресията, между „нормалното“ и екстремното. В сюжета се разказва за апартамент, нает от трима приятели, които търсят още един съквартирант за свободната стая. В един прекрасен ден идва тайнственият Владимир, чието минало е загадка. Те го приемат и оттук започват истинските им срещи. Прилагайки стратегията „разделяй и владей”, Владимир ще направи всичко необходимо в този дом да „владее мир”.

Главните роли са поверени на актьорите от Драматичен театър Пловдив Тодор Дърлянов (познат ни и с ролята си на Тео от телевизионния сериал „Седем часа разлика“), Радина Думанян („Откраднат живот“), Димитър Банчев, Добрин Досев (познат и с ролите си от киното и телевизията като „Пазачът на мъртвите“, „Сива зона“, „Спартак“, „Хайка за вълци“, „Забранена любов", „Ярост“ и много други.).

Текстът на „Наемателят“ е от съвременния словенски автор Матяж Зупанчич, професор по режисура в Любляна и многократен носител на най-голямата театрална награда в Словения – Грумовата. А текстове от същия автор получават голямо признание и са заложени в официалната учебна програма в словенските училища. Преводът на български е от проф. Людмил Димитров.

Гледайте „Наемателят“ в София, само на 16.03 от 20:00 ч. в Театър „Азарян“.

Трейлър на представлението с музиката на Милен Апостолов: https://www.youtube.com/watch?v=nY4AdzYx4Ms

Билети http://tickets.ndk.bg/и на билетна каса НДК.

 

За Милен Апостолов:

Милен Апостолов завършва НМА „проф. Панчо Владигеров", изучавайки паралелно две специалности - оперно-симфонично дирижиране и композиция. През 2019 е приет за специализация по композиция в Trinity Laban Conservatory, London. Бил е стажант-диригент в Национален музикален театър „Стефан Македонски", а през 2016 година е назначен на щат във Варненска опера държавна опера, което го прави един от най-младите диригенти в България. През 2017-та година създава камерния оркестър Independent Chamber Orchestra.

Като композитор има две номинации за най-добра филмова музика в St. Louis Film Festival и Los Angeles Cinefest. Негова композиция се съхранява в библиотеката на университета по изкуства с Грац. Работил е с едни от най-големите театри в България, както и по много независими проекти с артисти от най-различни сфери. Негови композиции звучат в едни от най-престижните фестивали за съвременна музика в България - Pianissimo fest и 180 градуса. През 2015 влиза в списъка на Форбс 30 под 30 за най-влиятелни хора под 30 годишна възраст в сферата на изкуството и забавленията.

За Александра Петрова:

Александра Петрова завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ  през 2016 г. и психология в СУ „Климент Охридски“ през 2017. Учи режисура в Кралското висше училище за драматично изкуство в Мадрид, а през 2017 е стажант при световноизвестния режисьор Иво ван Хове за постановката на пиесата „Малки души” на театър Тонелгруп (ITA), Амстердам.

Дипломният ѝ спектакъл „Хамелин“ по пиесата на испанския драматург Хуан Майорга е поканен да се играе на сцената на Сатиричен театър. За него Александра Петрова печели наградата Икар 2017 в категория Дебют. За постановката си „Вихрушка“ от Йерун ван ден Берх (Сатиричен театър) получава през 2018 номинация за наградата за млад режисьор „Слави Шкаров“.

Освен на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, нейни спектакли се играят в Младежки театър „Николай Бинев“ („Хензел и Гретел“) и Драматичен театър Пловдив („Наемателят“ от М. Зупанчич).

 

Автор: М. Радева
13.03.2019 г. 18:43
Посетено: 431
Етикети: Милен Апостолов, Александра Петрова, София, спектакъл, Матяж Зупанчич, Наемателят, Театър „Азарян“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29166-spektakalat-naematelyat-na-rezhisyora-aleksandra-petrova-gostuva-v-sofiya