Сцена / екран / ефир

Специална лекция на френския режисьор Жорж Мурие за реставрацията на филма „Наполеон“

14 март 2019, 18:30 ч., Зала „Славейков“ на Френския институт

Специална лекция на френския режисьор Жорж Мурие за реставрацията на филма „Наполеон“

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 март от 18:30 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт, френският режисьор и изследовател  Жорж Мурие ще изнесе специална лекция за работата си върху реставрацията на филма „Наполеон“ на Абел Ганс (1927 г.).

Жорж Мурие пристига в София по покана на Френския институт в България. Лекцията е част от програмата на София Филм Фест 2019 г.

Вход свободен, до изчерпване на местата в залата.

„Лекцията на Жорж Мурие е едно много специално събитие, защото за първи път пред българската публика ще бъде представена работата по реставрацията на този епичен филм на Абел Ганс. През далечната 1927 г. само ограничен брой зрители, са имали шанса да гледат на голям екран неговата дългометражната версия и са придобили представа за този за мегаломански проект“, сподели Пиер Гийме, Културен аташе, Френски институт в България.

След лекцията, посветена на работата му по „Наполеон“, Жорж Мурие ще представи на зрителите първата реставрирана сцена, резултат от комплексната реставрация, която все още не е приключила. Тази сцена с продължителност 9 мин. е под надслов „Сенките на Конвента“.

Жорж Мурие е режисьор, учен и експерт реставратор. Специалист по творчеството на Абел Ганс, той му е посветил голям брой свои публикации, още като студент по филмография. Бил личен приятел на Кларис Ганс, дъщеря на режисьора и на Клод Лафай, верен приятел на Ганс през последните 15 години от живота му.

Филмът „Наполеон“ е един от великите шедьоври в историята на киното. Той е с продължителност шест часа и половина и историята около неговото заснемане е епична.  Заснемането на филма е мобилизирало в продължение на почти две години, двеста техници, 40 филмови звезди, хиляди статисти и е погълнало астрономически бюджет. Резултатът са оперни сцени, изпълнени със специални ефекти в шест епизода, от които някои пасажи заснети на три екрана.

„Наполеон“ на Абел Ганс (1889-1981) е единственият френски ням филм, познат днес в Съединените американски щати. Велик шедьовър от историята на киното, той е равностоен на филма Раждането на една нация на Д. У. Грифит.

От 9 до 24 март 2019 г. Френският институт в България е домакин на София Филм Фест 2019 г. От 10 до 15 март в зала „Славейков“ ще се проведе и Международния документален конкурс на фестивала.

Автор и притежател на правата на снимката: Caroline Espeut

* * *

За работата на Жорж Мурие: Сред документалните филми, които Жорж Мурие е режисирал, фигурира и документалният филм за Ганс под наслов „Под сянката на вековните дъбове“ (2005 г.)

От 2008 г. насам, по поръчка на френската Филмотека, Жорж Мурие ръководи дейностите по реставрация на филма „Наполеон“ на Абел Ганс, който е с продължителност шест часа и половина. През 2016 г., по поръчка на Фондация Жером Сейду-Пате, той прави световната експертиза на части от „Колелото“ - друг филм на Абел Ганс от 1923 г.

За повече информация относно филма и неговата реставрация: http://www.cinematheque.fr/article/661.html

Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
13.03.2019 г. 13:49
Етикети:
филмреставрациялекцияФренски институт
Абел Ганс
Наполеон“
Жорж Мурие
София Филм Фест 2019
Посетено:
819
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29162-spetsialna-lektsiya-na-frenskiya-rezhisyor-zhorzh-murie-za-restavratsiyata-na-filma-napoleon