Сцена / екран / ефир

Премиера на спектакъла „Аз, Фойербах", посветен на 75-годишнината на Стефан Мавродиев

14 и 22 март, 19:00 часа, Младежки театър "Николай Бинев" - Камерна зала

Премиера на спектакъла „Аз, Фойербах", посветен на 75-годишнината на Стефан Мавродиев
 
 
◊ СЪБИТИЕТО
 
На 14 и 22 март от 19:00 часа в Камерна зала на Младежки театър "Николай Бинев" предстои премиерата на спектакъла „Аз, Фойербах", посветен на 75-годишнината на Стефан Мавродиев.
 
В ролята на Фойербах се превъплъщава доайенът на Младежки театър „Николай Бинев" –  Стефан Мавродиев. Пиесата разказва за актьор, който след 7 години пауза, се завръща на театралната сцена, за да се яви на кастинг за желана от него роля пред великия режисьор Летау. Господин Летау обаче закъснява, а Фойербах е посрещнат от неговия млад асистент. 
 
Подготвяйки се за последния си шанс да бъде отново на сцената, Фойербах показва всичко, на което е способен, разказвайки със страст и остроумие за очарованието на професията на актьора, за света зад кулисите, за магията на театъра. И за своите успехи, разбира се. Дали обаче тези 7 години не са били времето, през което театърът и светът са продължили напред, а Фойербах не е? 
 
Във въображението му се разиграва „нечувано, покъртително, грандиозно представление! Безкрайната драма за величието и нищожеството на човека!", но достатъчно ли е всичко това, за да се завърне Фойербах на сцената?
 
„Всепроникваща тишина съществува в театъра. Понякога в залата седят хиляда души. Повече от хиляда. Актьорът прави някакво движение с ръка, казва нещо, хвърля един поглед, замирайки за миг и веднага се възцарява велика тишина – дълбока като в сталактитова пещера, всеобхващаща тишина. В такъв миг сякаш времето спира. "Sitit anima mea Deum. Deum vivum!" Жадува душата ми Бога, живия Бог."
 
 
Автор на пиесата е прочутият германски писател, драматург и режисьор Танкред Дорст. Той е автор на над 50 пиеси и носител на множество престижни награди, включително „Герхарт Хауптман" (1964 г.), „Тукан" (1969 г.), „Мюнхенската почетна културна награда" за лица с международно признание и културни постижения и награда „Георг Бюхнер" – най-престижното отличие за немскоезична литература (1990 г.)
 
Преводът на пиесата „Аз, Фойербах" е дело на Мила Паспаланова.
 
Режисьор на спектакъла е директорът на Младежки театър – Владимир Люцканов. Напомняме, че той е режисирал множество успешни представления в Младежки театър, сред които са „Вятърът в тополите", „Кухнята", „Летище", „Страхотни момчета" и „Красиви тела".
 
Сценографията е дело на Венелин Шурелов, който е реализирал успешни изложби, интерактивни инсталации, дигитални проекти и театър под формата на пърформанси. Отличен е с награди с „Аскеер" и „Икар" за сценография.
 
Композитор на музиката към спектакъла „Аз, Фойербах" е Петър Дундаков, който е удостоен с множество награди и номинации, включително награда „Аскеер" за театрална музика и награда на Българската филмова академия за филмова музика. Той отново е част от екип на Младежки театър след успешната си работа в спектаклите „Еквус" и „Петел".
 
Участват талантливите Стефан Мавродиев, Ахмед Юмер и Живка Ганчева.
 
_____

Спектакълът се реализира с подкрепата на Банка ДСК.
 
Автор: Младежки театър "Николай Бинев"
13.03.2019 г. 12:39
Посетено: 589
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29160-premiera-na-spektakala-az-foyerbah-posveten-na-75-godishninata-na-stefan-mavrodiev