Сцена / екран / ефир

"Маратонците правят почетна обиколка" във Варна

Премиера за 98-ия рожден ден на Варненския театър

"Маратонците правят почетна обиколка" във Варна

 

◊ СЪБИТИЕТО

За 98-ия си рожден ден Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна поднася премиерата на „Маратонците правят почетна обиколка“ от Душан Ковачевич, в превод на Мария-Йоанна Стоядинович. Режисьор Дамян Тенев, сценография и костюми Радостина Тодорова.

В ролите: Аксентие Топалович - Михаил Мутафов, Милутин Топалович - Свилен Стоянов, Лаки Топалович - Стоян Радев, Мирко Топалович - Константин Соколов, Били Питона - Пламен Димитров, Кристина - Полина Недкова, Синове на Били - Валери Вълчев, Николай Кенаров, Дженка Дявола - Димитър Костадинов, Оля - Гергана Арнаудова. Помощник режисьор Валентина Андонова, фотограф Тони Перец.

Премиерните спектакли предстоят на 12, 13 март 2019, 19.00 ч., Сцена Филиал.

 

◊ МАРАТОНЦИТЕ

Варненският драматичен театър навършва на 12 март 2019-а достопочтените 98 години и по пътя до стоте това си е едно истинско маратонско надбягване с времето. В този смисъл заглавие като „Маратонците правят почетна обиколка“ изглежда съвсем на място. Режисьорът Дамян Тенев определя пиесата като трагикомедия за слабостите и пороците, които ни принизяват. Нашите грехове и бесове са устойчиви, също като маратонците. Те са непрекъснато с нас, бягат заедно с нас и когато сме небрежни, ни превземат и дори надбягват. „Маратонците правят почетна обиколка“ е история за света, който се превръща в ад, когато губи ценностите си. Причината се корени в разпадането на човека. Наистина, един от героите се опитва да се пребори със статуквото, но не успява и именно в това се състои жестокостта на пиесата. При Шекспир Хамлет губи живота си, но побеждава злото, докато в „Маратонците правят почетна обиколка“ това не се случва.

Душан Ковачевич пише тази пиеса (1973), когато е съвсем млад и се бунтува срещу порядките в тоталитарна Югославия. Някои от персонажите имат своите конкретни прототипи сред обкръжението на Тито, докато в образа на Мирко, най-младия Топалович, авторът влага много от себе си. „Маратонците правят почетна обиколка“ е може би най-абсурдната пиеса на Душан Ковачевич, която е била забранявана и цензурирана от тоталитарните власти, не само в Югославия. Разглеждайки един вечен човешки проблем, тя се превръща в глобална метафора, което обяснява интересът към нея. Неслучайно „Маратонците правят почетна обиколка“ оживяват на различни европейски сцени в различни епохи и жанрове като филм (1982), мюзикъл (2008), опера буфо (2008), но най-радикална е последната версия (2013), в която всички персонажи са жени, уточнява Мария-Йоанна Стоядинович - официалната преводачка на легендарния сръбски драматург, режисьор и белетрист Душан Ковачевич на български език.

В първата варненска постановка на това заглавие с режисьор Румен Велев (1988/89) емблемата на театъра Михаил Мутафов (който на предстоящия 27 март, Световния ден на театъра, ще получи Наградата за чест и достойнство на САБ) е играл ролята на Лаки Топалович, сега изгражда образа на Aксентие Топалович. Лаки изпълнява Стоян Радев, Свилен Стоянов е Милутин Топалович, а в Мирко, най-младия Топалович, се превъплъщава Константин Соколов. Оля е Гергана Арнаудова, Били Питона е Пламен Димитров, фаталната Кристина е героинята на Полина Недкова. Синовете на Били Питона пресъздават Валери Вълчев и Николай Кенаров, Дженка Дявола е Димитър Костадинов.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.03.2019 г. 15:17
Етикети:
Михаил МутафовДамян ТеневДушан КовачевичпремиераВарнаДраматичен театър Стоян Бъчваров
Мария-Йоанна Стоядинович
Маратонците правят почетна обиколка
Посетено:
1075
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29142-maratontsite-pravyat-pochetna-obikolka-vav-varna