Сцена / екран / ефир

"Договор 2019" в Театър 199

Новото заглавие ще ви очарова с изтънчения си британски хумор, но и ще ви отведе до един наистина неочакван кръстопът. И отвъд него дори...  

"Договор 2019" в Театър 199

 

◊ ПОКАНА

На 08 март (петък) от 19,30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще представи новата си премиера "Договор 2019" от Майк Бартлет. 

Преводът е на Веселин Димов, а режисьор на постановката е Васил Василев. Сценографията е дело на Николай Димитров, костюми - Константин Вълков, а музиката на Милен Апостолов. В ролите ще видим Ана Вълчанова и Надя Дердерян.

Следващите представления са на 22 март, 05 и 24 април.

 

В периметър от една пряка около апартамента в Излингтън, Лондон, в който Джордж Оруел е написал романа „1984”, днес има 39 камери, поставени от органите на реда и вероятно още десетки подобни устройства инсталирани от граждани за неприкосновеността на домовете им. Изчислено е, че в британската столица човек попада под прицела на 350 обектива в рамките на своето ежедневие. Но къде е границата между сигурността и намесата в личното пространство? Немалко фирми следят изкъсо действията на своите служители именно с помощта на такава електроника. Това, разбира се, е за да се контролира ефективността на всеки в трудовата му среда по веригата на производствената линия, което напомня на Чаплиновите „Модерни времена”, нали? Е, модерните времена настъпиха. Те са днес. Те са абсурдно-комични, но в нелепостта им прозира и сянката на нещо наистина зловещо. Пиесата отразява английското съвремие, но без съмнение, такива практики се разпростират навсякъде по света, а също и у нас. И какво се случва, когато те започнат да диктуват живота ни, дори когато не сме на работа? Дори интимните ни отношения? Какво се случва, ако се окаже, че най-съкровените ни чувства могат да попречат на потока от постоянно растящи продажби на една международна корпорация? Че трябва да направим избор между любовта и кариерата си? Може би си мислите, че отговорът тук е ясен? Но сигурни ли сте? „Договор 2019” ще ви очарова с изтънчения си британски хумор, но и ще ви отведе до един наистина неочакван кръстопът. И отвъд него дори...   

* * *

Майк Бартлет е роден на 7 октомври 1980 г. в Оксфорд, Англия. Учи драматургия в Университета в Лийдз. От съвсем млад се налага като ярко име в съвременния британски театър. Постановки по негови текстове влизат в афишите на най-престижните лондонски сцени. Удостоен е с наградата на „Гилдията на театроведите“ (2006) за най-добър автор, както и с престижната „Национална телевизионна награда“ (2017) в качеството си на филмов сценарист за сериала на БиБиСи „Доктор Фостер“. Със заглавията в лондонския „Роял корт“ – „Дете мое“ (2007) и „Любовен договор“ (2008), която в нашия театър излиза под заглавието „Договор 2019“, Майк Бартлет се превръща в истинска сензация в страната си. А през 2009-а с пиесата си „Петел“, отново продукция на „Роял корт“, печели престижната наградата „Лорънс Оливие“. Много бързо името на Майк Бартлет става световноизвестно. Камерният му текст „Земетресенията в Лондон“, поставен за първи път в Кралския национален театър през 2010-а, е определен като „епичен и експанзивен“ според вестник „Гардиън“. Само година по-късно авторът покорява успешно и Голямата сцена на същия театър с постановката „13“. През 2015 г. Майк Бартлет отново бива удостоен с голямата награда „Лорънс Оливие“ за пиесите си „Крал Чарлз III“ и „Бул“.

 

Автор:
Театър 199 "Валентин Стойчев"
Публикация:
07.03.2019 г. 23:57
Посетено:
986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29134-dogovor-2019-v-teatar-199