Сцена / екран / ефир

Шедьовърът на Росини „Италианката в Алжир“ – за първи път на сцената на Старозагорската опера

Премиера на 9 март от 19.00 часа

Шедьовърът на Росини „Италианката в Алжир“ – за първи път на сцената на Старозагорската опера

 

◊ СЪБИТИЕТО

За първи път в своята близо столетие оперна история, Държавна опера Стара Загора поставя на своята сцена операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини.

Премиерата на спектакъла ще се състои на 9 март от 19.00 часа. Декорите и костюмите са на Македонската опера и балет и това е първия съвместен проект с Държавна опера Стара Загора. Припомняме, че през декември миналата година бе подписан Меморандум за сътрудничество и обмен между двата културни института. Спектакълът на операта „Италианката в Алжир“ слага началото на дългосрочно професионално партньорство в контекста на учредената през 2015 година Балканска оперна мрежа.

Идеята за реализацията на „Италианката в Алжир“ е на директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов. Познавайки добре работата на своята талантлива колежка режисьорката Урсула Хорнер (известна на българската публика със знаковия си спектакъл на операта „Хофманови разкази“, който постави в Русе и Пловдив, както и със „Севилският бръснар“ – МОБ гостува на последното издание на ФОБИ), Драганов без колебание избира атрактивното и рядко поставяно в България оперно заглавие от афиша на Македонската опера и балет. Още повече, че Старозагорската опера разполага с великолепен солистичен състав за всяка една от главните роли. Истинска привилегия е участието в ролята на Изабела на такава певица като мецосопраното Петя Петрова, постигнала своите професионални върхове именно в Росиниевия репертоар.

В постановката на „Италианката в Алжир“ зрителите ще се срещнат със забавното и оригинално пресъздаване на вечните теми за любовта и оспорваната свобода на жената и нейното право на избор. Действието е пренесено в първите десетилетия на 20-ти век – времето на новите технологични и модни открития, които навлизат в света на Ориента. Впечатляващите сценични решения на италианската художничка-сценограф Мартина Сеня и костюмите на Мария Пупучевска, както и уникалните хрумвания и артистични подходи на режисьорката Урсула Хорнер, обещават едно незабравимо преживяване за българската публика с героите на класическата опера-буфа на неподражаемия майстор на комедията Росини.

Предстои много смях, веселие и истинска наслада от виртуозните изпълнения на солистите – изпълнители на главните роли Петя Петрова, Родриго Тросино (Италия), Валери Турманов, Ивайло Джуров, Деси Стефанова, Емилия Джурова, Едуин Кей и др., хора и оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на главния диригент Ивайло Кринчев.

Следващият спектакъл на „Италианката в Алжир“ е на 27 март, а на 22 март ще бъде представен в Пловдив.

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
02.03.2019 г. 17:59
Посетено:
875
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29103-shedyovarat-na-rosini-italiankata-v-alzhir-za-parvi-pat-na-stsenata-na-starozagorskata-opera