Сцена / екран / ефир

Майсторски класове на израелската танцьорка и хореограф Мириам Енгел в Балет "Арабеск" и Националното училище за танцово изкуство

Майсторски класове на израелската танцьорка и хореограф Мириам Енгел в Балет "Арабеск" и Националното училище за танцово изкуство

Снимка: Даниел Ламенсдорф

 

◊ СЪБИТИЕТО

Израелската танцьорка и хореограф Мириам Енгел гостува в България

Израелската танцьорка и майстор на съвременни танцови изкуства Мириам Енгел, която е и изпълнителен и художествен директор на „Анджела Денс Кампъни“, Йерусалим, е на посещение в България до 10 март 2019 г. В рамките на посещението си тя вече участва в откриването на израелската фотографска изложба "Какво се случва с правата на жените", която ще продължи до края на месеца в художествената галерия "Васка Емануилова", гр. София.

На 1 и 6 март Енгел ще проведе майсторски класове с Балет "Арабеск", а на 5, 6 и 7 март ще се срещне и с учениците от последните класове на Националното училище за танцово изкуство. Учениците ще имат възможност да участват в практически упражнения под нейно ръководство, както и да чуят нейни лекции.

На 6 март ще се проведе и среща на Мириам Енгел със заместник-ръководителя на мисията на Израел в България г-жа Виолет Дяченко, с  директора на балет "Арабеск" Боряна Сечанова и мениджъра на Балет "Арабеск" Мая Михайлова, на която ще се обсъдят възможностите за сътрудничество между Израел и България при провеждането на Международния конкурс за млади хореографи "В памет на Маргарита Арнаудова", организиран от Балет "Арабеск".

На 8 март танцьорката ще има изпълнение в галерия "Васка Емануилова", гр. София.

 

Мириам Енгел се смята едновременно за израелка и българка. Нейна баба е българската балерина Дора Мушанова, балетен педагог, пионер в областта на авангардния модерен танц и част от балета на Националната опера до 1988 г. По българска линия тя е и от габровския род Хаджиберови, чийто най-виден представител Иван Хаджиберов е наричан патриарх на българската индустрия.

Енгел е художествен директор на фестивала „Танцови серии“ – театър „Мазия“, Йерусалим и хореограф и главен танцьор в театър „Микро“, Йерусалим.

Сред най-известните ѝ творби са: „ЯДРО“; „Последната вечеря“; „Патладжан“; „За-минава“; „Саба“; „Йомуледет“; „Без ръце“; „Напарфюмирана, огорчена и сляпа“; „Стани и ходи“.

Носител е на наградата на Фондацията за култура „Шарет - Америка – Израел“ за професионални танцьори.

 

Автор:
Емилия Карабоева
Публикация:
01.03.2019 г. 15:18
Посетено:
1144
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29102-maystorski-klasove-na-izraelskata-tantsyorka-i-horeograf-miriam-engel-v-balet-arabesk-i-natsionalnoto-uchilishte-za-tantsovo-izkustvo