Сцена / екран / ефир

Варна в София 2019 - най-успешният гастрол на Драматичния театър през последните 20 години

Варненският драматичен театър гостува в София с най-новите си постановки

Варна в София 2019 - най-успешният гастрол на Драматичния театър през последните 20 години

 

 ◊ ВАРНА В СОФИЯ 2019

„Варна в София 2019“ е най-успешният гастрол на Варненския драматичен театър през последните 20 години – с тази равносметка приключи февруарският десант в столицата. При това става дума само за първата част от мащабното двумесечно турне с най-новите постановки на трупата. 

2 500 зрители видяха през февруари „Драконът“, притча за въплъщенията на властта от Евгений Шварц, реж. Явор Гърдев (3 представления в Театър „София“), „Изборът на Марта“, комедиен трилър от Жорди Галсеран, реж. Георги Михалков, първа постановка в България (2 представления в Театър „Българска армия“) и „Приключения опасни със герои сладкогласни“, мюзикъл от Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян, реж. Костадин Бандутов“ (2 представления в Театър „Театро“).

 

◊ РАВНОСМЕТКАТА

100% посещаемост (съобразно капацитета на залите) и приходи, които надвишават разходите оформят добрия финансов резултат от гастрола. Разбира се, далеч по-значима за твореца е високата оценка на публиката и критиците, която несъмнено представлява най-вярната естетическа мярка. 

„Варненският театър мина като морска буря в София със спектакъла си „Драконът“, разпали способността ни да харесваме и се прибра у дома. Явор Гърдев, който във Варна изработи някои от хитовете си с национална стойност („Бастард“, „Марат/ Сад“, „Пухеният“, „Калигула“), сега ни сервира спектакъл по антистàлиновата пиеса на Евгений Шварц, избирайки екип мечта. Жалко, че днес едно пътуване на театър е такъв голям лукс и публиката в столицата остава неинформирана, че и в провинцията се прави страхотно качествен театър. Къде другаде ще гледаме заедно на една сцена Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Ованес Торосян и Стоян Радев (варненския артист с бистро сините очи и таланта да се прави на какъвто си ще)!“, пише Димитър Стайков в „Площад Славейков“.

Съпоставен с турнетата в София през последните 20 години, февруарският гастрол 2019 на Варненския драматичен театър, освен всичко останало, е и най-трудният в техническо отношение. Само строежът на „Драконът“ изисква 8 до 10 часа сериозна екипна работа от техническите служби, под ръководството на техническия директор Стоян Стоянов и дългогодишния главен театър-майстор Никола Колев. Неслучайно театърът получи номинация за наградата ИКАР на САБ за майсторско техническо осъществяване именно за сценографията на Свила Величкова за „Драконът“. „Едно от сценографските решения за огромни сиви въздуховоди, превзели като пипала на огромен митологичен звяр сцената, а и част от залата, е особено успешно като концепция на сценографа. Средата излъчва мрак и безнадежност, подобна на времето на написване на пиесата на Щварц, но и време сякаш посттехнологично. Съскащите огнени езици включени през специални инсталации на сцената разкъсват мрака, а червените пожарогасители допълват общата безрадостна картина. На този макабрен фон бялата рокля на Девойката и светлите дрехи на Героя ни дават ясни и категорични послания“, обобщава Деница Езекиева за най-новия брой на списание „Homo Ludens”.

На 27 март, Световния ден на театъра, когато САБ обявява своите годишни отличия, ще стане ясно дали номинацията ИКАР за майсторско техническо осъществяване на "Драконът" ще се превърне в награда. Тогава Михаил Мутафов ще бъде удостоен с Наградата за чест и достойнство на САБ. Едно изключително признание, което толкова приляга на харизматичния актьор на Варненския драматичен театър, будещ респект и възхищение, не само на сцената.

 

◊ ПРЕДСТОЯЩО

Софийските почитатели на Мелпомена знаят, че в рамките на тазгодишното турне ще гледат още две от най-новите постановки на Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ – камерните „Магьосническо езеро“ по „Чайка“ от Чехов, реж. Стоян Радев Ге.К. (Учебен театър НАТФИЗ, 16 март, две представления) и „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Рул, първа постановка в България, реж. Петър Денчев (Театър „Крикор Азарян“, НДК, 17 март, две представления).

През годината „Драконът“ ще гостува и в Европейската столица на културата Пловдив (18 март), също в Благоевград, Плевен и други градове.

Предстоят турнета в страната и за „Изборът на Марта“, и за „Приключения опасни със герои сладкогласни“, чиято следваща спирка ще бъде фестивалът „Вълшебната завеса“ в Търговище.

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
21.02.2019 г. 18:55
Етикети:
Изборът на МартаИКАРноминацияДраконътСофиягастролВарнаДраматичен театър Стоян Бъчваров
Магьосническо езеро
Телефонът на мъртвеца
Приключения опасни със герои сладкогласни
Посетено:
947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29060-varna-v-sofiya-2019-nay-uspeshniyat-gastrol-na-dramatichniya-teatar-prez-poslednite-20-godini