Сцена / екран / ефир

Райна Кабаиванска в България за премиерата на „Трубадур“ в Софийската опера и балет

„Трубадур“ с ученици на Райна Кабаиванска от майсторските класове в Нов български университет

Райна Кабаиванска в България за премиерата на „Трубадур“ в Софийската опера и балет

 

Райна Кабаиванска ще пристигне в България, за да бъде със свои ученици от майсторските класове в Нов български университет, при участието им в премиерата на „Трубадур“ от Джузепе Верди в Софийската опера и балет на 24 февруари от 16 ч.

Марили Санторо (сопрано, Италия), Ана Витория Питс (мецосопрано, Аржентина), Карло Сео (баритон, Корея), Давиде Риу (тенор, Корея) и Костадин Мечков (бас, България) са избраниците на Райна Кабаиванска за главните роли в спектакъла. Поканата към младите певци идва от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Марили Санторо, Давиде Риу и Костадин Мечков са любимци на българската публика от участието си в главните си роли в „Турандот“ (2016) и „Норма“ (2017), съвместни проекти на Нов български университет и Софийската опера. Карло Сео дебютира на първата оперна сцена на България преди месец като доктор Малатеста в „Дон Паскуале“. За Ана Витория Питс Азучена в „Трубадур“ ще бъде първо представяне в родината на нейната учителка.

Подкрепата на Райна Кабаиванска към нейните ученици има различни измерения. Стипендиите, присъждани от благотворителния фонд на оперната актриса в Нов български университет, основан преди години с нейни лични средства, в последствие привлякъл дарения от Фондация „Америка за България“, Столична община и „Фантастико“, както и проекта „Райна Кабаиванска представя своите студенти на международната оперна сцена“ под егидата на НБУ, реализирал „Бохеми“(2010-2012), „Вертер“ (2012), „Турандот“ (2016) и „Норма“ (2017) са широко известни. Благодарение на тях българската публика успя да види в началото на техните кариери певци от Школата Кабаиванска, днес световни звезди, като Мария Агреста, Вероника Симеони, Андреа Каре. Но най-важна е подкрепата, която Кабаиванска им оказва с личното си присъствие, като фигура с историческо значение в света на операта, в ключови моменти от професионалния им път. Така „Трубадур“ в София се подрежда между други два „момента“, в които Райна Кабаиванска ще застане до своите ученици – дебют на Мария Агреста като Анна Болена от едноименното произведение на Доницети в Римската опера и дебют на Вероника Симеони в Ковънт гардън като Прециозила от „Силата на съдбата“ от Верди.  

„Трубадур“ има своето високо място в изключителната певческа кариера на Райна Кабаиванска. Сюблимен е спектакълът от 1 май 1978 във Виенската опера с участието и на Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Пиеро Капучили, Хосе Ван Дам. Диригент е Херберт фон Караян. През 1986 г. Австрийската телевизия излъчва запис и великият Маестро изпраща писмо на Кабаиванска: „Скъпа Райна, австрийската телевизия излъчи снощи нашия „Трубадур“ от Виенската опера. Много съм развълнуван и щастлив от артистичната му стойност и съм очарован, както в деня на спектакъла. Твоята интерпретация, както от вокална гледна точка, така и от драматична, ще остане винаги модел за артистичен перфекционизъм. Хубаво е да признаем, че истинската сила на действията и на режисурата в операта е в тяхната простота. Прегръщам те с цялото си сърце, твой Хереберт фон Караян.“  

Следващият гост от Школата Кабаиванска на сцената на Софийската опера и балет ще бъде корейското сопрано Витория Йео. От 2016 тя е сoлист на оперните театри във Венеция, Генуа, Парма, Рим,Флоренция и др. През 2015 („Ернани“) и 2017 („Аида“) участва в оперния фестивал в Залцбург под диригентството на Рикардо Мути. През 2018 дебютира на Арена ди Верона като Лиу в „Турандот“. На 25 април 2019 в София Йео ще изпълни сопрановата партия в Реквием от Джузепе Верди.    

Автор:
НБУ
Публикация:
19.02.2019 г. 14:21
Посетено:
1617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/29044-rayna-kabaivanska-v-balgariya-za-premierata-na-trubadur-v-sofiyskata-opera-i-balet