Сцена / екран / ефир

„Ние, духовата музика!" - благотворителни спектакли в НАТФИЗ

Младите артисти от класа на проф. д-р Атанас Атанасов посвещават дипломния си спектакъл на Ивайло Карабанчев

„Ние, духовата музика!" - благотворителни спектакли в НАТФИЗ

 

◊ ИЗКУСТВОТО Е СЪСТРАДАТЕЛНО / ВРЕМЕ ЗА ИВАЙЛО

Месеци преди дипломирането си през май, класът на проф. д-р Атанас Атанасов е селектиран за участие от два изключително престижни театрални форума. 13-то издание на Международния фестивал „Your chance"/ „Твоят шанс" през април в Москва и 5-то издание на европейския Festival „Reves D'avant L'aube 2019"/Фестивал „Сънища преди зазоряване" 2019 през юли в Париж ще очакват възпитаниците на НАТФИЗ със спектакъла „Хора с куфари" от Ханох Левин.

Московският фестивал е най-големия международен театрален фестивал на студентски и следдипломни прояви. Привлича изявени млади театрални артисти от Русия, Европа, Азия и Америка. Домакин е на най-добрите театрални училища от света и се посещава от театрални режисьори, известни критици, кинорежисьори, кастинг агенти и продуценти. Фестивалът в Париж е едноседмично честване на уникалното европейско културно наследство в областта на театъра. Той спомага появата, представянето и укрепването на съвременния театър и новите театрални форми от Санкт Петербург до Лисабон и от Рейкявик до Самотраки. Подкрепя компании и художници, които развиват свой собствен театрален почерк, в дух на сътрудничество между различните културни среди и възникващи нови форми и естетика. Всяка година събира до 30 трупи и индивидуални артисти от различни националности. Представя повече от 75 събития - представления, уъркшопи, срещи и разговори. Програмата му варира от физически до текстово базирани спектакли и се провежда в Театъра „Ménilmontant"/„Менилмонтан".

Очевидно е, че селекцията за участие и поканата към абсолвентите на проф. д-р Атанас Атанасов от два, толкова различни като платформи, фестивала е висока професионална оценка за резултатите от четиригодишното им образование в Академията. Но, тъй като броят им е голям – 27 души, класът ще трябва да набере допълнителни средства, за да обезпечи пътуването си до Русия и Франция.

Независимо че сами се нуждаят от финансова подкрепа, младите артисти решиха да посветят последния си дипломен спектакъл на сцената на Театър НАТФИЗ на Ивайло Карабанчев. От четирите свои учебни представления, класът избра да играе „Ние, духовата музика!" по разказите на Йордан Радичков, в постановка на Петринел Гочев, за да подпомогне 16-годишното момче в борбата с мускулната дистрофия. Кутията за дарения ще обикаля публиката след всяко представяне на „Ние, духовата музика!" до май. Състоянието на Ивайло Карабанчев регресира, без лечение и рехабилитация животът му е застрашен. Ако имате желание и възможност да помогнете, посетете „Ние, духовата музика!" на 29 януари в салона на Театър НАТФИЗ и следете игралните дати на спектакъла през следващите месеци.

„В този живот си има приоритети! Сега е ВРЕМЕ ЗА ИВАЙЛО! Ние имаме всичко – млади сме, здрави сме! Имаме страхотно образование и спектакли, които се харесват от публиката, а очевидно и от селекционерите на фестивали. До април и юни има време. Все ще успеем да наберем средствата за пътуването, но Ивайло не може да чака. Затова, елате на 29 януари. Можем да му помогнем заедно. Ние сме тук, а вие?"

Крис Топов (абсолвент от класа на проф. д-р Атанас Атанасов)

Автор:
НАТФИЗ „Кр. Сарафов“
Публикация:
26.01.2019 г. 16:00
Посетено:
929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28924-nie-duhovata-muzika-blagotvoritelni-spektakli-v-natfiz