Сцена / екран / ефир

„Малката Баба Яга“ представят в Куклен театър ВЕСЕЛ

На 26 януари във Велико Търново гостува спектакъл на Държавен куклен театър - Търговище

„Малката Баба Яга“ представят в Куклен театър ВЕСЕЛ

 

◊ ПОКАНА

В съботния афиш на Куклен театър ВЕСЕЛ, на 26 януари от 11.00 часа в читалище „Искра” във Велико Търново, театърът домакин посреща гости от света на Отфрид Пройслер. Приказната история ще бъде разказана от театралите на Държавен куклен театър – Търговище. „Малката Баба Яга“ е спектакъл от афиша на търговищките актьори, които за пореден път ще очароват търновските си почитатели. Това е една от любимите постановки в репертоара на театъра по популярната творба на Отфрид Пройслер – голямо име в немската литература за деца и Носител на Наградата на Европа за детска литература.

Драматизацията на оригиналния текст е на Емилия Маленова. Режисьор на постановката е Моника Угренова. Куклите и сценографията на „Малката Баба Яга” са дело на Наталия Гочева, а музиката – на Ценко Минкин. В спектакъла участва актьорският ансамбъл Димитър Караиванов, Господин Динев и Милен Алексиев.

Името определя човека, но не винаги. Така е и с главния герой в спектакъла – Малката Баба Яга… Тя е посветила своите магии на добрините, на помощта, на победата над злото. Зрънцето доброта винаги  ще разцъфне в подходящия момент! Дори и малката добрина може да победи злото и да сътвори доброта…

Отфрид Пройслер се прославя с разкази и романи за деца и юноши: „Малката вещица” (по текста на този роман е постановката „Малката Баба Яга”), „Малкият призрак”, поредицата за разбойника Хоценплоц, „Крабат”. Неговите приказни истории са всичко друго, но не и еднозначни или наивни, героите му търсят първо себе си и чак след това приключения и съкровища. Пройслеровите творби са познати по цял свят и във филмовите си варианти. Преведени са на над 50 езика, а повечето от тях са носители на литературни отличия.

* * *            

Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър ВЕСЕЛ се реализира с любезната подкрепа на Община Велико Търново.

 

 

Автор:
Куклен театър ВЕСЕЛ
Публикация:
24.01.2019 г. 16:19
Посетено:
963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28918-malkata-baba-yaga-predstavyat-v-kuklen-teatar-vesel