Сцена / екран / ефир

Премиера на "Хамлет - бунтът на Офелия"

26 януари 2019, 19:30 часа, Театър-лаборатория „Алма Алтер"

Премиера на "Хамлет - бунтът на Офелия"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Хамлет - бунтът на Офелия"

Режисьорът Николай Георгиев посяга със замах към нова интерпретация на Хамлет и ни предлага „Хамлет - бунтът на Офелия". Премиерата на спектакъла ще бъде на 26 януари от 19:30 часа в Театър-лаборатория „Алма Алтер". Хореограф е Петя Йосифова, а сценографията е дело на големия български художник – Михаил Лалов.

Офелия днес няма да бъде една "крехка и ужасена от духа на Елсинор, обречена от баща си и времето, от обстоятелствата и наложените забрани девойка, която се изпепелява в самотността на своето битие, в огъня на мечти и желания, в ужасяващите духа й противоречия, родени от непримиримата различност на хората, които обича и на които принадлежи." Напротив, „сега вече Офелия може да прекрачи забраните, да изповяда себе си, но "речта й не казва нищо", защото се е осъществила в лудостта, а "лудият е жертва на бунта на думите". ("Офелия в пространството на самотата", Красимира Колева)

За Николай Георгиев темата „Хамлет" е една от най-определящите в последните 20 години. Различни версии на спектакъла пътуват по света и представят лицето на българския алтернативен театър. Сред най награждаваните безспорно е „Хамлет или три момчета и едно момиче", удостоена с Награда за най-добър спектакъл на Международня театрален фестивал „Театрален Куфар", Минск 2012 и Специална награда на журито на Международния театрален фестивал „театрален куфар" в Москва 2015. 

 

Автор: Театър-лаборатория „Алма Алтер"
23.01.2019 г. 17:39
Посетено: 628
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28912-premiera-na-hamlet-buntat-na-ofeliya