Сцена / екран / ефир

Балет "Арабеск" представя "Кармина Бурана" и "Болеро"

Галавечер на 29 декември от 19 часа в Музикалния театър

Балет "Арабеск" представя "Кармина Бурана" и "Болеро"

 

◊ ПОКАНА

Балет "Арабеск представя

Галавечер с "Кармина Бурана" и "Болеро"

29 декември 2018, Музикален театър, 19.00 ч.

 

В навечерието на Нова година Балет „Арабеск” поздравява своите почитатели с двa от най-успешните си спектакли, които взривяват публиката не само в България, но и на всички световни сцени – „Carmina Burana“ и „Болеро“ – станали визитна картичка на Балет „Арабеск“

Carmina Burana

Музика: Карл Орф

Хореография: Боряна Сечанова

Художник на костюмите: Цветанка Петкова-Стойнова

“Carmina Burana” на Карл Орф e представена пред публика за пръв път на 8 юни 1937 г. във Франкфурт. Произведението има огромен успех, а композиторът, останал неизвестен до 40-годишната си възраст, изведнъж придобива световна слава.

За българската публика концертната версия на "Carmina Burana" не представлява ново и непознато явление. В репертоара на Балет "Арабеск" има вече две сценични версии на ораторията – от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели, и от 1988 г. на големия български хореограф и дългогодишен директор на Балет "Арабеск" Маргарита Арнаудова, съвместно с Пловдивската опера.

„Кармина Бурана”, с хореографията на Боряна Сечанова, е поставена специално за турнето на Балет „Арабеск” в САЩ, където изправя на крака четири хилядните задокеански зали със своето изпълнение.

Сега публиката може да види блестящото изпълнение на танцьорите, които с цялото богатство на своята съвременна чувствителност улавят с телата си ироничността на ситуацията, в която човекът живее с вярата, че е господар на живота си, докато е направляван и манипулиран от прищевките на Съдбата - Съдбата, която ту издига, ту убива, утешава с напразни надежди и върти колелото на човешкия живот

Ироничното, и закачливо на пръв поглед, е настроението, което носи хореографията на Боряна Сечанова. Над тази привидна лековатост и ироничност, която срещаме както в стиховете от средновековния сборник, които вдъхновяват Карл Орф да създаде произведението си "Carmina Burana", така и в интерпретацията, представена от Балет "Арабеск", надделява мотивът за неумолимостта на Съдбата. Тя е тази, която властва над човешкия живот, направлява нашите действия, играе си с хората.

Изкусната хореография, която подчертава ироничността на средновековните текстове, отразена и в музиката на Карл Орф, колоритността на костюмите и професионалното изпълнение правят спектакъла едно наистина великолепно изживяване.

 

Болеро

Музика: Морис Равел

Хореография: Маргарита Арнаудова

Художник на костюмите: Цветанка Петкова-Стойнова

Във втората част от вечерта публиката ще може да се наслади на невероятните  ритми в музиката на Морис Равел  и на изпълнението на артистите от Балет "Арабеск» в спектакъла "Болеро".

„Болеро“ е един от емблематичните спектакли на Балет "Арабеск", останали в наследство от голямата хореографка и директор на трупата Маргарита Арнаудова. Той неизменно присъства в репертоара на трупата, когато "Арабеск“ гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г.

„Болеро” носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има и полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова.

 

Автор: Мая Михайлова, Балет "Арабеск"
22.12.2018 г. 23:07
Посетено: 858
Етикети: Нова година, празничен спектакъл, Карл Орф, Равел, Галавечер, Болеро, "Кармина Бурана, Балет "Арабеск
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28789-balet-arabesk-predstavya-karmina-burana-i-bolero