Сцена / екран / ефир

„Пикльото“ от Калин Илиев в Нов театър - НДК

Моноспектакъл на Кирил Михов, режисьор - Бойко Илиев

„Пикльото“ от Калин Илиев в Нов театър - НДК

 

◊ СЪБИТИЕТО

Нов театър - НДК

представя

„Пикльото“ от Калин Илиев

Режисьор – Бойко Илиев

Моноспектакъл на Кирил Михов

Премиера: 20 декември 2018, 19:30 часа

 

Калин Илиев е писател и драматург, чиито последни две книги „Морфо“ и „Пролетта на емигрантите“ станаха изключително популярни. Можe би защото историята проследява завръщане на емигрантите в измислената страна Нулия (безспорна метафора за България, но не само). Там те влизат в сблъсък с властта на одиозни фигури, носещи прозвищата Вълка, Плъха и много други, в които може да бъде разпознат не само конкретния ни политически елит, но нещо много по-важно: душевни типажи, които са напуснали човешкия си облик. Драматургът Калин Илиев може да бъде разпознат чрез пиесите „Ключът“, „Пикльото“, „Границата“, „Как се гони страх“, „Голямата мама“, Приказка за обърканото царство“, „Приказка за края“, „Максимално“. Текстовете му са преведени на английски, гръцки, китайски, немски, румънски, руски, словашки, сръбски, украински, френски, чешки… Новият вариант на „Пикльото“ ще бъде представен в „НОВ ТЕАТЪР“ -  НДК.

„Светът е пълен с емигранти. Едни са такива извън страната си, други вътре в нея. Най-тъжно е, когато емигрират душите на хората и на мястото на човеците нахлуят животните.“

Това ни казва Калин Илиев, но той ни казва и друго: Светът е пълен с мечтатели, които продължават да търсят ръждивия перчем на Слънцето!… Виж!... То ни намига!... Чудесно е!... Невероятно е!... Нима не виждаш, Господи!? Нима не чуваш!? Всяка минута ни заливат звуци и образи от пъкъла. Можем ли срещу тях да изправим търпението и смирението?...Време е да направиш някое чудо. Време е да дадеш знак... Ако те има…

Пикльото е нощен пазач, който охранява склад за самочувствие. За да не заспи, е поканил тайнствена любовница. Появява се и Крадеца, приема фантастични, одиозни превъплъщения. Битките между Пазача и Крадеца са една от друга по-ожесточени и невероятни.

Всъщност – има ли Пазач, Крадец, Любовница, склад за самочувствие? Или един самотник живее измислен живот, в който единствената „реалност“ до него е самият Бог?

Автор: Нов театър - НДК
16.12.2018 г. 14:46
Посетено: 1086
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28763-piklyoto-ot-kalin-iliev-v-nov-teatar-ndk