Сцена / екран / ефир

Премиера на "За какво ви е ДОН КИХОТ?" в Сатиричния театър

Калин Сърменов и Герасим Георгиев-Геро като Дон Кихот и Санчо Панса

Премиера на "За какво ви е ДОН КИХОТ?" в Сатиричния театър

Калин Сърменов в ролята на Дон Кихот

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 и 20 декември предстои последната за 2018 г. премиера в Сатиричния театър. Това е дългоочакваната постановка по мотиви от романа на Сервантес „Дон Кихот де Ла Манча“ – „За какво ви е ДОН КИХОТ?“. Драматургичната версия е на Юрий Дачев, а постановката на Бина Харалампиева. Постановъчният екип включва също Елица Георгиева, която е автор на декорите, Свила Величкова – костюми и грим, композитор е Асен Аврамов, а хореограф - Ана Митева.

В образа на Дон Кихот се превъплъщава Калин Сърменов, а след 7-годишно прекъсване Герасим Георгиев-Геро се завръща на сцената на Сатиричния театър като оръженосеца Санчо Панса. Мартина Вачкова ще е темпераментната съпруга на Санчо - Тереза, а Александра Сърчаджиева и Рада Кайрякова ще се редуват в ролята на коварната красавица Марсела. В мащабната постановка участват също и актьорите Боян Арсов, Красимир Куцупаров, Константин Икономов, Екатерина Георгиева, Мартин Каров, Мирослава Върбанова, Кирил Бояджиев, Пламен Великов, Явор Борисов, както и 12 студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“.

Дон Кихот е на върха на славата си на „най-велик, най-доблестен, непобедим и прочут рицар на печалния образ“, което – да не се лъжем, в очите на околните е равносилно на Луд и Шут. Следван от поизтощения и по своему верен оръженосец Санчо, героят от Ла Манча попада във владенията на Марсела. Запознанството с изкусителната херцогиня е началото на най-опасното от приключенията, в които Дон Кихот се е оплитал…

„За какво ви е ДОН КИХОТ?“ е нов драматургически прочит на безсмъртния роман на Сервантес, пиеса – поклон пред хората с въображение и чиста душа. В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си. Воден от стремежа си към красивото, той предпочита да се потопи в мечтите си, без да тъне в самозаблуда. Наивен, добър и чувствителен, уморен от натрупаното познание, „лудостта“ за него е съзнателен избор. „Това, което виждам аз, не е това, което виждаш ти“, казва нашият Дон Кихот.

Сътрудничеството между режисьора Бина Харалампиева и драматурга Юрий Дачев е с многогодишна история. То започва през 1995 г. с постановката „Праведните не закусват в петък”. Следват общите спектакли: „Пансион за кучета”, „Вчерашни целувки”, „Салон за плач”, „Почтени убийства”, „Поручик Бенц”, „Казаларската царица”, „Дама Пика”, „Шерлок Холмс и един призрак за компания”, „Бел Ами“, „Зимата на нашето недоволство“.

„За какво ви е ДОН КИХОТ?” е четвъртата постановка на Бина Харалампиева в Сатиричния театър след „Вчерашни целувки” от Ю. Дачев (2000 г.), „Евроспорт” от Д. Шпиро (2004 г.) и „Златният телец“ (2013 г.).

 

„За какво ви е ДОН КИХОТ?”

по мотиви от романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес

Драматургична версия – Юрий Дачев
Постановка – Бина Харалампиева

Декор – Елица Георгиева
Костюми – Свила Величкова
Графити – Борис Георгиев
Композитор – Асен Аврамов
Хореограф – Ана Митева

Дон Кихот – Калин Сърменов
Санчо Панса – Герасим Георгиев-Геро
Марсела – Александра Сърчаджиева/Рада Кайрякова
Тереза – Мартина Вачкова
Грисостомо – Боян Арсов
Долорида – Екатерина Георгиева
Високият – Красимир Куцупаров
Оръженосец – Константин Икономов
Френският лекар – Мартин Каров
Разплаканата – Мирослава Върбанова
Ядосаният – Кирил Бояджиев
Неподкупният – Пламен Великов/Явор Борисов
Дуени, придворни, островитяни - студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“

 

„Има идеи и образи, които изглеждат величави в епохата, когато са се родили, но постепенно губят своята жизненост, остаряват и умират; наслоенията на следващите цивилизации ги затрупват и те изчезват, както руините на древните градове се изгубват в недрата на земята. Има други образи, животът на които е свързан с живота на цялото човечество; те не са мъртви развалини, а вечно живи дървета, здрави и разклоняващи се с времето. Прометей, Дон Жуан, Фауст, Хамлет са образи, станали част от човешкия дух, с него те живеят и ще умрат само с него. Дон Кихот принадлежи към тези спътници на човечеството. Невъзможно е да се изчерпи неговото съдържание, защото то още не е завършено, а се развива успоредно с нас, оставайки неуловимо като собствените ни сенки. В гениалния образ на Дон Кихот се таи в зародиш единственото възможно на земята безсмъртие – безсмъртието на Великата идея.“

Дмитрий Мережковски, „Вечните спътници. Сервантес“

 

„Безумието на Дон Кихот разцъфтява едва тогава, когато достигат пълно съвършенство неговата доброта и разум. Той не е млад авантюрист, хвърлил се със затворени очи в непознатото, а мъж – разумен и разсъдлив, изпаднал в безумие единствено поради зрелостта на духа си.“

Мигел де Унамуно, „Животът на Дон Кихот и Санчо Панса“

Автор:
Сатиричен театър „Алеко Константинов”
Публикация:
12.12.2018 г. 16:25
Посетено:
1152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/28738-premiera-na-za-kakvo-vi-e-don-kihot-v-satirichniya-teatar